Drumurile din Suceava si Botosani, in licitatie

 

Ministerul Dezvoltarii a lansat licitatia pentru reabilitarea a 150 de km de drumuri judetene si 200 km de drumuri comunale din judetele Botosani si Suceava. Ofertele vor fi deschise la 30 iunie a.c. Este prima investitie din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii – modernizarea a 10.000 km de drumuri judetene si de interes local, pentru care MDTR pune la bataie 4 miliarde de euro, iar Ministerul Mediului aproape un miliard.

 

Lucrarile din Botosani si Suceava se vor derula in perioada 2011-2013, iar costul lor total este estimat la 569 milioane lei, fara TVA, astfel: asfaltarea drumurilor din Botosani, in lungime de 116,5 km, costa 208,6 milioane de lei, iar a celor din Suceava – 231,2 km – circa 360,4 milioane de lei.

Aceasta licitatie este prima din seria celor care vor urma pentru toate judetele tarii. Pentru realizarea investitiei nu sunt necesare exproprieri, iar criteriul de atribuire al contractului este pretul cel mai scazut. Clasamentul se va intocmi luand in calcul costul total pentru toate obiectivele din judetele Botosani si Suceava. Nu se accepta subcontractarea in integralitate a lucrarilor. Constructorii interesati vor trebui sa prezinte cel putin un contract de proiectare similar incheiat in ultimii 3 ani si 3 contracte de lucrari similare executate in ultimii 5 ani. Constituie cerinta minima de selectare o cifra de afaceri medie globala pe ultimii trei ani (2008, 2009, 2010) de minim 500.000.000 lei, fara TVA.

Durata contractului de achizitie publica include 3 ani pentru proiectare si executie si maxim 7 ani perioada de rambursare a creditului, dar nu mai tarziu de anul 2020. Lucrarile sunt garantate 2 ani de la receptionare. Se accepta, cu acordul proiectantului si al beneficiarului, folosirea unor solutii alternative, in vederea reducerii costurilor fara a se afecta caracteristicile prevazute in normele tehnice. \”S-au aplicat strict criteriile prevazute in legislatia care reglementeaza acest program. Au prioritate obiectivele depuse pentru finantare in cadrul programelor derulate din fonduri europene, dar care nu au mai prins finantare; vorbim despre proiecte eligibile depuse pe Axa 2 din POR, care au ramas fara finantare – circa 100 de proiecte, in valoare de peste 900 mil. euro. O alta prioritate o reprezinta obiectivele pentru care autoritatile publice locale dispun de documentatii tehnico-economice intocmite conform legislatiei in vigoare, precum si cele care au fost finantate intr-o prima etapa din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finantare nu au putut fi realizate integral. De asemenea, am considerat prioritare si drumurile de interes judetean si de interes local care deservesc obiective de interes turistic\”, anunta ministrul Elena Udrea.

Procedurile de achizitie publica a lucrarilor pentru celelalte judete care vor beneficia de investitii prin PNDI se vor derula pe loturi, in perioada urmatoare. Licitatia se organizeaza simultan pentru proiectare si executie, iar fiecare pachet va cuprinde doua judete grupate pe criterii de vecinatate, in asa fel incat constructorii sa nu fie nevoiti sa deruleze lucrari in zone diferite ale tarii. Constructorii vor porni lucrarile din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat. Autoritatea contractanta va achita contravaloarea lor incepand cu anul 2013, pe masura ce sunt finalizate. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual cu aceasta destinatie, din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.