Elena Udrea: Legea Capitalei, in vigoare la localele din 2012

 

Legea Capitalei va fi votata pana la data de 1 iulie anul acesta, dupa consultarea prealabila a bucurestenilor printr-un referendum, astfel ca va fi functionala pentru alegerile din 2012, cu toata opozitia existenta din partea USD, a anuntat, marti, Elena Udrea.

 

\”Credem ca avem suportul necesar in randul colegilor si Coalitiei pentru a trece aceasta lege, cu toata opozitia care exista\”, a sustinut ea, marti, la dezbaterea \”Reforma administrativa a Capitalei\”, organizata de Institutul de Studii Populare si Fundatia Hanns Seidel. Elena Udrea a mentionat ca Bucurestiul va avea si legea finantelor publice locale modificata, in asa fel incat bugetul unic al Capitalei sa fie functional din 2012, \”pentru ca toate aceste competente pe care legea Capitalei le va da la nivel central primarului si Consiliului General sa poata sa fie puse in practica\”. Este vorba despre dezvoltarea urbanistica a orasului, de initierea si finantarea proiectelor majore pentru Bucuresti, cum sunt Pasajul Basarab, Stadionul Lia Manoliu, toate arterele de penetratie in oras, linia de centura “si multe alte proiecte care tin de interesul bucurestenilor, nu numai al unora, dintr-un anumit sector al Capitalei”, a sustinut Elena Udrea.

La capitolul servicii catre populatie, Udrea a spus ca acestea vor ramane la nivelul primarilor de sector, al celor care vor fi parte a executivului, cu atributii in acest sens. In opinia Elenei Udrea, autoritatile publice de sector vor fi mult mai aproape de cetatean, nemaiavand atatea competente, atatea griji in sarcina lor.

 

Referendum, la sfarsitul lui iunie

Cat priveste referendumul privind Legea Capitalei, Elena Udrea a spus ca acesta va avea loc, probabil, la sfarsitul lunii iunie. Pe blog, ea scrie ca bucurestenii sunt cei care, printr-un referendum, trebuie sa decida cum va arata Legea Capitalei, si nu \”o mana de politicieni misogini\”, \”o gasca de barbati\” care s-a format pentru a apara Bucurestiul de o femeie. “Inca din ianuarie am spus ca nu se va lua vreo decizie fara organizarea unui referendum. Reiterez aici aceasta idee: avem nevoie de consultarea bucurestenilor si nu se va lua nicio hotarare impotriva vointei acestora. Cand urnele vorbesc, politicienii trebuie sa taca\”, adauga ea.

Udrea sustine ca PDL isi doreste acest referendum, pe de o parte pentru ca bucurestenii stiu cel mai bine care le sunt problemele si cum trebuie ele rezolvate, iar pe de alta parte pentru ca democrat-liberalii cred ca propunerea pe care le-o fac cetatenilor Bucurestiului reprezinta solutia pentru dezvoltarea si modernizarea orasului. \”Suntem partidul care a castigat atatea batalii electorale pe muchie de cutit. De cele mai multe ori, pornind cu sansa a doua. Asa ca nu avem cum sa ne temem de un referendum, asa cum absurd sugereaza unii\”, mai sustine liderul PDL Bucuresti.

Ea apreciaza interesul aratat de cetateni pentru proiectul anuntat de curand, “Bucurestiometrul”. “In doar o zi de la lansare, aproape 200 de probleme semnalate si peste 150 de comentarii pe blog. Ceea ce arata ca bucurestenii sunt interesati de orasul lor. Asa ca eu le spun inca de acum: Hai la referendum si vocea ta va fi ascultata!”. Intr-un P.S., Udrea ii admonesteaza pe adversarii politici: “O „gasca de barbati”, cu Andrei Chiliman in frunte, s-a format sa apere Bucurestiul de o femeie. Cred ca ceea ce ii deranjeaza este ca o femeie poate sa conduca organizatia de Bucuresti a unui partid. Cu siguranta asta nu se va intampla niciodata in PSD sau PNL. Cred ca bucurestenii trebuie sa decida cum va arata Legea Capitalei, nu o mana de politicieni misogini”, conchide ea.

 

Noul act normativ incaiera Opozitia

Trebuie spus ca primarii de sector din Opozitie au respins inca de la inceput prevederea din lege potrivit careia sefii sectoarelor nu vor mai fi alesi prin vot direct de catre bucuresteni. Ei au lansat si ideea ca primariile de sector vor fi desfiintate, ceea ce nu este adevarat. Doar ca viitorii primari de sector vor fi desemnati din randul consilierilor generali. Ce se vor desfiinta vor fi consiliile locale de sector, care vor fi inglobate Consiliului General. Astfel, nu vom mai avea cate 30 de consilieri la fiecare sector, plus 55 la Capitala, adica 235 de alesi, ci doar 90, cat ar urma sa aiba Consiliul General, for unic pentru toata urbea.

Marian Vanghelie (PSD), primarul Sectorului 5 al Capitalei, s-a declarat impotriva propunerii legislative, pe motiv ca astfel de modificari trebuie facute prin consensul tuturor partidelor politice.

Andrei Chiliman (PNL), primarul sectorului 1 al Capitalei, a sustinut ca proiectul Legii Capitalei “nu are la baza nici un argument care sa tina de eficienta actului administrativ sau de buna functionare a institutiilor”. El a atacat-o dur pe Elena Udrea in momentul cand a aflat despre proiect: “Asistam la debutul operatiunii mafiote de transformare a Bucurestiului in feuda Elenei Udrea si a gruparii politico-financiare ale carei interese le reprezinta presedinta PD Bucuresti. In acest mod, topind in bugetul Primariei Generale si bugetele primariilor de sector, mafia Elenei Udrea ar putea avea la discretie, in fiecare an, peste 2 miliarde de euro”, a spus el. Ulterior, el a prezentat datele unui sondaj potrivit caruia peste 70% din locuitorii Capitalei ar fi impotriva deciziei de a nu-si mai putea alege prin vot direct primarul de sector.

Ramanand o singura functie pentru alegerea directa la scrutinul din iunie 2012, si anume cea pentru primarul general – intrucat pentru consilieri vor fi alegeri pe liste – calculele politice pentru ocuparea unor functii cheie in adeministratia locala au cazut. Iar cum va fi un singur tur de scrutin, partidele trebuie sa mearga la sigur. In cazul USL, inca nu s-a decis candidatul la fotoliul de primar general. Victor Ponta (PSD) si Crin Antonescu (PNL) au avut discutii cu Oprescu, dar nu l-au desemnat candidat pentru Capitala. In schimb, Cristian Popescu-Piedone (PC), actualul edil al Sectorului 4, s-a autopropus, apoi a fost asigurat ca va primi sprijinul partidului. \”Daca in urma referendumului, cetatenii isi vor exprima dorinta sa existe sectoare, voi ramane la sector. Daca insa isi vor exprima dorinta sa fie o singura primarie, candidez la Primaria Municipiului Bucuresti\”, a anuntat Piedone la congresul extraordinar al PC, din 3 aprilie. Liberalii l-ar vrea candidat pe Chiliman, iar Vanghelie ar vrea sa fie el cel desemnat. Oprescu a spus clar ca va candida independent, dar ca nu refuza sprijinul nimanui, ceea ce inseamna ca nu vrea sa revina in PSD. Reamintim ca el a iesit din partid la alegerile locale din 2008, ca nu a primit sprijin pentru Primaria Capitalei, candidand independent si castigand alegerile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.