Emil Boc: Lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua anul acesta. CNADNR negociaza cu Bechtel

 

Premierul Emil Boc a dat asigurari, joi, la Cluj, ca lucrarile la autostrada Transilvania vor continua in acest an, el precizand ca, in prezent, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) se afla in negocieri cu constructorul autostrazii, compania americana Bechtel. In urma cu o saptamana, Bechtel a inceput disponibilizarea a 682 de angajati, semn ca negocierile nu merg prea bine. Autostrada este proiectata la 415 km, primii 42 fiind realizati in 2009 si 10 anul trecut.

 

\”Cel mai important mesaj e ca lucrarile la autostrada Transilvania vor continua, ca prioritati sunt Gilau, Nadaselu si lucrarile de la Suplacu de Barcau, in Bihor. In aceasta perioada, inca exista negocieri avansate intre companie (CNADNR – n.r.) si Bechtel, pentru stabilirea preturilor conform standardelor de cost si al graficului de plata, inclusiv discutarea problemelor restante. In buget exista o suma importanta pentru achitarea datoriilor restante, si cautam solutii de finantare viitoare a autostrazii\”, a precizat Emil Boc. Primul-ministru a adaugat ca \”una dintre prioritatile\” Guvernului o reprezinta continuarea in acest an a lucrarilor la autostrada Transilvania.

Bechtel a inceput disponibilizarea a 682 de muncitori, dar acestea devin efective numai dupa scurgerea preavizului de 20 de zile lucratoare, timp in care compania americana poate reveni asupra deciziei. Cartel Alfa a anuntat ca va actiona in instanta companiei Bechtel, pentru a suspenda concedierile preconizate.

Autostrada Transilvania este proiectata pe traseul Brasov – Bors,  pe o lungime totala de 415 kilometri, din care s-au realizat in ultimii doi ani 52 de km. Construirea autostrazii a inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand Guvernul Tariceanu a inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Primii 42 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, pe tronsonul 2B Turda – Gilau, au fost inaugurati abia 4 ani mai tarziu, de premierul Emil Boc, la 1 decembrie 2009 – el parcurgand traseul la volanul unei Dacii Logan, impreuna cu ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu. Urmatorii 10 km, tronsonul dintre Turda si Campia Turzii, au fost testati de Boc la 13 noiembrie 2010, la volanul unei masini Dacia Duster, alaturi de actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu. Restul de 363 de km din autostrada depind de finantarile europene pe care Ministerul Transporturilor le va obtine, intrucat bani de la buget nu vor mai fi alocati asa usor unor astfel de investitii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.