Europol: Hoți din zonele de odihnă pentru șoferi, identificați cu dronele

Capăt de drum pentru o grupare infracțională formată din români, care fura din transporturile de mărfuri și folosea ca acoperire operațiunide logistică legitime  pentru șirurile de atacuri de jaf asupra zonelor de odihnă ale șoferilor.

Precizările Europol:

Un grup infracțional organizat care a implicat 30 de cetățeni români a fost reținut de anchetatori, în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile din Franța, Germania și România, susținute de Europol și Eurojust.

Gruparea este suspectată de furturi care vizează zonele de odihnă pentru transportul mărfurilor de-a lungul principalelor rute de transport rutier dintre România, Franța și Germania. hoții au urmărit în principal transporturi de mărfuri de alcool și produse electronice mici, furând bunuri în valoare estimată la 2,5 milioane EUR.

Infractorii erau angajați în activități legitime de transport rutier de marfă, pe care le foloseau ca alibi pentru călătoriile regulate prin Europa. Acest lucru i-a ajutat să evite bănuielile, deoarece au identificat și atacat ținte de-a lungul rutelor rutiere dintre România și Germania. Acțiunea s-a desfășurat sub umbrela mecanismului/cadrului de securitate EMPACT.

Rezultate din 23 noiembrie

  • 14 arestări (12 în România și 2 în Germania)
  • 57 căutări (46 în România, 11 în Germania)
  • 11 mandate europene de arestare executate de autoritățile române (7 din Franța, 4 din Germania)

Munca legitimă, folosită ca alibi

Gruparea criminală organizată a funcționat folosind acoperirea unei afaceri legale în transportul de mărfuri. Lucrând ca șoferi de camion, suspecții se întâlneau în zonele de odihnă preselectate de pe autostrăzile franceze și germane, unde apoi își planificau și comite crimele. Ei s-ar apropia de vehiculele de marfă din zonele de odihnă și s-ar tăia capacele prelate ale remorcilor, înainte de a fura bunurile din interior. Încasările au fost împărțite între ei, înainte de a fi aduse înapoi în România prin spațiile logistice germane.

Gruparea infracțională a luat mai multe măsuri de precauție, pentru a evita forțele de ordine. Pe lângă utilizarea activităților de logistică legitime ca acoperire, aceștia și-au verificat în mod regulat vehiculele pentru urmărire și alte mijloace de detectare a criminalității.

Ca răspuns, Europol și partenerii săi au desfășurat mijloace de poliție în mai multe jurisdicții. Drone franceze și piloți de drone au fost trimiși pentru a ajuta la identificarea criminalilor, iar poliția din Germania și Franța a fost staționată în România pentru zilele de acțiune.

Europol și-a desfășurat agenții și în România. De la sediul său central de la Haga, Europol a oferit sprijin suplimentar în calitate de coordonator al zilelor de acțiune și prin furnizarea de prelucrare a datelor și analiză de informații. Eurojust a asistat autoritățile cu înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (JIT) și a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.