Exploatari petroliere “epuizate”, la concesiune


 

Executivul a adoptat, in sedinta de miercuri, 7 concesiuni de exploatare petroliera incheiate cu doua companii irlandeze, dintre care 6 cu Blackstairs Energy si una cu Moesia Oil and Gas. Zacamintele ar fi in curs de epuizare, iar vechii titulari Petrom si RomGaz au renuntat la ele, sustine seful ANRM. Totodata, printr-un act aditional, Guvernul a prelungit cu 5 ani Acordul de explorare, dezvoltare si exploatare incheiat intre RomGaz si ANRM pentru 8 perimetre ce insumeaza 16.200 kmp.

 

Acordurile cu cele doua companii irlandeze prevad investitii de 5 milioane de dolari in primii 2 ani si ar putea ajunge la peste 20 de milioane de dolari, daca suprafetele concesionate se dovedesc a fi rentabile. Totusi, Alexandru Patruti, presedintele ANRM, spune ca cele 7 perimetre s-au aflat pana acum in exploatare, insa vechii titulari, Petrom si Romgaz, au renuntat la ele din motive de nerentabilitate. \”Sunt acorduri incheiate pentru zacaminte in curs de epuizare, la care vechii titulari Petrom si RomGaz au renuntat, iar ANRM, prin licitatii internationale, a atras noi investitori, Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas, care sa incerce sa creasca gradul de recuperare a titeiului si gazelor naturale din zacamintele respective\”, a precizat Patruti. El mai argumenteaza ca masurile au fost luate “in vederea stoparii declinului natural al rezervelor de gaze si titei”.

Premierul Emil Boc este insa optimist. “Am adoptat, prin Hotarari de Guvern, 7 Acorduri de concesiuni de exploatare petroliera ce aduc, in primii 2 ani, investitii de 5 milioane de dolari, cu posibilitatea ca in urmatorii 3 ani sa fie de peste 20 de milioane de dolari, in conditiile in care aceste concesiuni isi vor arata roadele in teren\”, a spus el, la briefingul de presa de la Palatul Victoria.

In cazul lucrarilor de explorare si dezvoltare realizate de Romgaz, investitia este estimata la peste o jumatate de miliard de dolari. \”Am adoptat un act normativ prin care asiguram, in urmatorii 5 ani, investitii minime obligatorii de 520 milioane de dolari. Este vorba despre actul aditional nr. 4 la Acordul de explorare, dezvoltare si exploatare intre SC RomGaz si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). Tot in aceasta directie, a precizat primul-ministru.

Reamintim ca Guvernul a aprobat, prin HG nr. 881 din 31 august a.c., Acordul de concesiune de exploatare petroliera in perimetrul P IX – 12 Silindru incheiat intre ANRM si Moesia Oil and Gas PLC, care intrat in vigoare la 8 septembrie, odata cu publicarea inn Monitorul Oficial. Anexa cu prevederile acordului nu s-a publicat, fiind clasificata, potrivit legii.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.