FGA poate demara plățile către creditorii Carpatica Asig

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu
Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de rămânerea definitivă, prin neapelare, a hotărârii nr.132/16.02.2017, privind deschiderea procedurii de faliment împotriva societății Carpatica Asig S.A – în faliment.

Sentința a fost emisă de Tribunalul Sibiu Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, și publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 4791 din data de 9 martie, informează FGA.

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condițiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăților către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig S.A-în faliment care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului.

Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), consideră că falimentul Carpatica Asig a fost “cel mai ciudat” din zona asigurărilor, “în condiţiile în care această firmă de asigurări putea fi salvată şi intrase chiar pe profit în cele câteva luni, cât timp a fost administrată de către FGA”.

“În timp ce preţurile RCA au explodat în ultimii doi ani, zeci de service-uri auto au acumulat mari datorii şi au intrat în faliment. Odată cu falimentul Carpatica, se încheie, astfel, atât epopeea falimentelor firmelor de asigurări româneşti, cât şi vremurile cu preţuri RCA reduse”.

Potrivit FGA, “în vederea încasării indemnizaţiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv până la data de 08.06.2017 sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr 213/2015”.

FGA precizează că, potrivit legii, mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună până la data 18 mai a.c..

16.372 de cereri de plată, până la 23 martie

Până la 23 martie, FGA a  primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plată, inclusiv pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum și 11.338 cereri deschidere dosare daună.

Totodată, Fondul a preluat 27.270 dosare de daună de la Carpatica Asig S.A.

“Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Carpatica Asig S.A că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, mai precizează instituția.

Potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig  S.A. pot depune, atât electronic cât și fizic, la sediul FGA, cereri de plată (Anexa 6) sau cereri de deschidere dosare de daună (Anexa 3).

Formularele sunt disponibile și online, la adresa: https://www.fgaromania.ro/formulare

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.