Fluctuatii suspecte la pretul motorinei

 

UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri) a constatat, dupa analiza fluctuatiei pretului la motorina fara taxe din Austria si Romania, o serie de neconcordante.

 

Astfel, la inceputul anului 2011, pretul motorinei fara taxe era, in Austria, de 0,584 EURO/l in timp ce in Romania era de 0,625 EURO/l, in saptamana a treia a anului 2011, pretul motorinei din Austria ajunge la 0,632 EURO/l, in timp ce in Romania scade la 0,622 EURO/l, in saptamana a cincea a anului 2011, pretul motorinei din Austria revine la o valoare de 0,607 EURO/l, apropiat de cel de la inceputul lunii ianuarie, in timp ce in Romania ajunge la 0,621 EURO/l, se arata in comunicatul UNTRR.

In urma analizei acestor date, se constata ca in Austria pretul fara taxe al motorinei fluctueaza si ajunge, in 17 ianuarie, sa il depaseasca pe cel din Romania, revenind apoi la valori apropiate de cele de la inceputul anului, in timp ce in Romania pretul fara taxe al acestui carburant are fluctuatii nesemnificative, de ordinul a 0,004 euro/l.

In acest context, UNTRR se intreaba:

Cum se poate explica aceasta coincidenta in evolutia pretului la motorina fara taxe din Austria tocmai in perioada in care UNTRR a sesizat Guvernul Romaniei si presa asupra cresterilor aberante ale pretului motorinei si a lipsei de transparenta in formarea acestuia in Romania?

Cum este posibil ca pretul motorinei fara taxe intr-un stat membru sa aiba variatii de aproape 8% si in Romania doar de 0,7%?

De ce Guvernul si producatorii de motorina evita sa faca public modul de formare a pretului la acest carburant?

Radu BORCESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.