FORT: “MTI promoveaza discriminarea, concurenta neloiala si politizarea transporturilor rutiere”

 

Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), este revoltat ca Ministerul Transporturilor elaboreaza “pe furis” mai multe proiecte de acte normative care “promoveaza discriminarea, concurenta neloiala si politizarea transporturilor rutiere, incalcand toate normele europene”.

 

“In perioada vacantei parlamentare, prin metodele deja clasice, doamna ministru Anca Boagiu si echipa sa de la Ministerul Transporturilor au pregatit in mare taina mai multe proiecte de acte normative in domeniul transportului rutier.

1. Ordonanta privind transporturile rutiere, ce se anunta cu multa valva a fi noua lege a transporturilor, este un fiasco, textul documentului acordand posibilitatea ministerului de a face toate jocurile prin norme. Iar acesta in contextul in care transporturile de marfuri si de persoane aveau nevoie de o lege clara, care sa asigure desfasurarea activitatilor specifice intr-un mediu concurential sanatos, fara ingerinte politice sau reprezentarea intereselor de grup. Probleme precum frauda fiscala (pirateria), taxele abuzive impuse de autoritatile locale si judetene, restrictiile de circulatie, corelarea programelor de transport de persoane, precum si multe altele, au fost uitate in mod intentionat, lasand loc numai interesului politic”, acuza Hagiu.

Una dintre cele mai mari “aberatii” prevazute in acest proiect este, potrivit presedintelui FORT, cea referitoare la transportul granelor. “Spre deosebire de orice alte transporturi, in mod discriminatoriu va primi dreptul de a depasi greutatea maxima autorizata pentru circulatia pe drumurile europene cu mult peste maximul admis, si asta in contextul in care, pentru 100 de kilograme depasire, un alt transportator primeste zeci de mii de lei amenda”, argumenteaza Augustin Hagiu.

2. Ordonanta privind infiintarea inspectoratului de stat pentru controlul activitatilor rutiere prevede, in proiect, ca atat inspectorul sef, cat si inspectorii agentiilor teritoriale vor fi numiti prin ordin al ministrului. “Adica aceasta institutie va fi politizata inca din nastere, piata transporturilor neavand nici de aceasta data sansa ca in fruntea acestui organism unic de control sa se afle oameni competenti si profesionisti promovati pe baza unor examene riguroase care sa le ateste calitatile. In contextul alegerilor ce tocmai bat la usa, intentia ministerului si a Guvernului este clara: toti cei care nu se vor supune jocului vor primi pumnul in gura din partea acestei noi arme pregatite in secret”, denunta reprezentantul transportatorilor rutieri.

”3. Sfidand orice regula privind discriminarea si concurenta loiala, doamna ministru Anca Boagiu doreste sa modifice Hotararea de Guvern 1777 (restrictii de circulatie pe anumite sectoare de drumuri europene), exceptand de la aceste restrictii firmele de transport ce lucreaza la obiective de interes national in construirea de infrastructura rutiera, de parca numai acestia ar aduce venituri la bugetul de stat. Astfel, in timp ce regii asfaltului nu se vor supune niciunei restrictii, toti ceilalti transportatori de marfuri generale se vor inghesui pe marginea drumului, neavand dreptul de a circula, cu toate ca platesc vigneta la aceeasi valoare”, mai acuza Hagiu.

Federatia Operatorilor Romani de Transport “este indignata de abuzurile legislative comise de Ministerul Transporturilor” si cere Guvernului un raspuns oficial la toate aceste acte “care atesta interesul ministerului de a sustine anumite afaceri, prin metode de discriminare ce se perpetueaza de la an la an”, conchide presedintele FORT, intr-un comunicat.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.