FORT solicita Guvernului sa prezinte public angajamentul privind reabilitarea, intretinerea si dezvoltarea infrastructurii pentru urmatorii 3 ani

 

Utilizatorii de infrastructura rutiera platitori de taxe de drum ard pe „drumurile“ tarii cu 30% mai mult carburant decat utilizatorii de infrastructura rutiera din UE, se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

 

Statistica FORT pentru perioada 2007 – 2010 a aratat ca, in pofida scaderii valorilor de trafic, consumul de carburant a crescut, Romania fiind astazi pe primele locuri la consumul de carburant raportat numarului de masini, in randul tarilor cu infrastructura rutiera similara la nivelul lui 2007.

In timp ce viteza de circulatie a scazut de la an la an, consumul de carburant a crescut, si asta datorita lipsei de intretinere si nereabilitarii corecte a infrastructurii rutiere.

Tari precum Bulgaria, Cehia, Slovenia si Ungaria au construit un numar mai mare de kilometri de autostrada in ultimii 5 ani, reabilitand si infrastructura existenta, si au reusit astfel sa creasca viteza medie de circulatie si sa reduca in mod direct consumul de carburant. Comparand Bulgaria cu tara noastra, s-a constatat ca in intervalul 2000-2010, vecinii nostri de la Sud de Dunare si-au redus consumul de benzina cu 0,9% in timp ce consumul de motorina a crescut cu 100%, iar Romania a avut o crestere a consumului de benzina de 8,2%, respectiv la motorina de doar 54%.

Avand in vedere ca motorina consumata este barometrul modului in care evolueaza industria si agricultura intr-o tara, rezultatele sunt clare in favoarea vecinilor bulgari, care au reusit si performanta de a avea, in 2011, 421 de km de autostrada fata de numai 333 km in cazul Romaniei.

In concluzie, FORT solicita Guvernului Romaniei sa comunice public care este angajamentul ferm in ceea ce priveste infrastructura rutiera pentru urmatorii 3 ani, iar in cazul nerespectarii acestui angajament, Federatia doreste sa stie cine isi asuma raspunderea.

Radu BORCESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.