Gari si treceri la nivel cu calea ferata, de 283 milioane euro

 

Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici (documentatia primara si costurile estimate) aferenti modernizarii a 16 gari, 112 treceri la nivel cu calea ferata, sistemului de semnalizare din 7 statii CFR si imbunatatirii sigurantei circulatiei in 12 statii de cale ferata. Este etapa necesara procedurilor de achizitie a serviciilor de consultanta, valoarea totala a proiectelor fiind de 283 de milioane de euro.

 

“Vorbim despre proiecte finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Transporturi, iar prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici se creeaza conditiile pentru incheierea contractelor si inceperea absorbtiei de fonduri nerambursabile FEDR”, a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Executivului. Iata care sunt cele 4 proiecte:

  • “Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania” – vizeaza reabilitarea si modernizarea a 16 statii de cale ferata: Giurgiu, Alexandria, Slatina, Rm.Valcea, Pitesti, Resita Sud, Sf. Gheorghe, Tg. Mures, Zalau, Bistrita, Piatra Neamt, Botosani, Vaslui, Braila, Calarasi, Slobozia. Finantarea se face din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor prevazute anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii. Cererile de finantare aferente obiectivului de investitii au fost aprobate de AM-POST si pentru 15 statii de cale ferata sunt semnate Contracte de finantare. Valoarea totala a acestui proiect este estimata la 174,48 milioane de euro.
  • “Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Ilia – Lugoj” – se va moderniza sistemul de semnalizari de la sapte statii de cale ferata de pe linia Ilia – Lugoj. Valoarea totala a investitiei este 81, 755 milioane de lei (inclusiv TVA), iar durata de realizare, de 24 luni.
  • ”Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni – Adjud” – este destinat modernizarii infrastructurii existente si imbunatatirii sigurantei circulatiei pentru 12 statii de cale ferata. Valoarea totala a investitiei este de 173,035 milioane de lei (inclusiv TVA), iar durata de realizarea este de 36 luni.
  • Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferata” – a fost selectat ca fiind prioritar pentru modernizare un prim set de 112 treceri la nivel. Valoarea totala a investitiei este de 105,869 milioane de lei (inclusiv TVA), iar durata de realizare, de 34 luni.
  • Sistem de detectare a cutiilor de osii supraincalzite si a franelor stranse” – are o valoare totala de 97, 171 milioane de lei (inclusiv TVA) si durata de realizare de 29 luni.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.