Gigacaloria sare de la 124 la 170 de lei in Bucuresti

Bogatii” Capitalei vor plati, de la 1 august, 169,88 de lei pentru o gigacalorie, fata de 124 lei, pana acum, noul pret incluzand TVA. Decizia a fost luata miercuri, de consilierii generali, care au explicat ca majorarea de 37% nu ii va afecta pe cei cu venituri reduse, ci doar familiile care castiga lunar peste 1.000 de lei/persoana. Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) a mai hotarat ca plata facturilor de energie termica sa se poata realiza in transe egale, cu acordul asociatiei de proprietari/locatari.

Pretul energiei termice furnizate populatiei ramasese neschimbat din octombrie 2007, cand a fost aprobat la nivelul de 100 de lei/Gcal (fara TVA). Dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pretul gigacaloriei in Capitala a crescut, in vara trecuta, de la 119 la 124 de lei. Chiar si dupa aceasta majorare insa, tariful va fi in Bucuresti mai mic cu 14% decit pretul mediu din principalele 12 orase ale tarii. Pretul real al gigacaloriei este 320 lei, iar prin majorarea de miercuri, CGMB va suporta o subventie de 610 milioane lei pe an, fata de 770 de milioane, pana acum.

Primarul general al Sorin Oprescu a anuntat ca salariul maxim pentru care va fi primita subventia nu a fost inca stabilit, urmand sa vina de la ANAF lista cu veniturile persoanelor. El sustine ca aproximativ 450.000 de bucuresteni din 1,5 milioane de contracte ar putea beneficia de subventie la caldura, iar plata se poate face linear.

“Nu mai aveam acoperire din buget pentru a putea mentine subventii. Subventia va fi diferentiata, in sensul ca asteptam sa vedem cati din oameni au nevoie de subventie si o vom acorda”, a spus Sorin Oprescu. Edilul-sef le recomanda abonatilor RADET sa plateasca in transe, pentru a nu exista “varf de efort” pentru iarna, precizand ca este “cea mai mica pe care suntem in stare sa o facem, ca sa nu incarcam cetateanul”.

“Este o incercare de mentinere a unei constante in sprijinul pe care il dam, in conditiile in care Guvernul nu mai da niciun ban la subventie, in conditiile in care unii au salarii mari si sunt subventionati. Nu este corect, nu este etic”, a mai spus Oprescu.

Plata facturilor de energie termica pentru incalzire se poate face in transe egale numai cu acordul asociatiilor de proprietari, iar achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET si avizate de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice.

Viceprimarul Mircea Raicu a anuntat ca majorarea de tarif se va resimti in luna octombrie de catre persoanele care nu opteaza pentru plata in transe egale pe tot parcusul anului. Daca vor plati in transe egale, suma va fi de aproximativ 110 lei/luna la un apartament cu 2 camere (pentru apa calda si caldura).

Liga Habitat acuza ca majorarea cu 37% nu este admisibila, nici suportabila, iar facturarea in transe egale “provoaca distorsiuni grave in functionarea asociatiilor”.

Cat despre disponibilizarile de la RADET, Oprescu a anuntat ca ele se vor lungi pana in 2014, pentru ca “este nevoie nu doar de marirea sumei pe care trebuie s-o plateasca populatia, ci si de o restructurare si o transformare a regiei intr-o societate comerciala, dar si de o restructurare a managementului”.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.