Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea extinsa

 

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii, document care va fi transmis Parlamentului spre aprobare. Actul normativ modifica actualul Cod Penal, astfel incat confiscarea extinsa a averii va fi reglementata prin lege, a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.

 

O persoana sanctionata pentru infractiuni cu o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani va fi obligata sa dovedeasca faptul ca averea detinuta are un caracter licit. Proiectul de lege va permite confiscarea acelei parti din avere pentru care caracterul legal nu poate fi dovedit prin documente. Printre infractiunile luate in calcul se afla si cele legate de acte de coruptie, evaziune fiscala sau alte infractiuni economico-financiare. \”Astfel, vor fi mai usor de confiscat averile ilicite, care nu se bazeaza ca dobandire pe mijloace legale. Se da si o satisfactie opiniei publice, in sensul ca autoritatile vor putea confisca aceste averi\”, a spus Emil Boc.

De asemenea, proiectul de lege transpune in dreptul intern Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea. Potrivit primului-ministru, Romania nu are cadrul legal care sa permita procedura confiscarii extinse a averilor ilicite care nu au justificare legala. Noile reglementari sunt in concordanta cu prevederile constitutionale, aspect confirmat si de pozitia Curtii Constitutionale referitoare la proiectul de revizuirea a Constitutiei. “Dupa decizia Curtii Constitutionale asupra proiectului de revizuire a Constitutiei, s-a creat posibilitatea, conform deciziei Curtii, sa se adopte in legislatia nationala aceasta directiva a confiscarii extinse potrivit normelor europene“, a precizat premierul.

Totodata, primul-ministru a aratat ca proiectul aprobat de Guvern este \”superior\” si mult mai eficient decat cel propus de Opozitie, care nu permite confiscarea averii pentru fapte de coruptie sau de evaziune fiscala, ci doar pentru alte infractiuni, si care presupun proceduri juridice mult mai complexe si birocratice.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.