Guvernul a injumatatit carburantii alocati masinilor din institutiile publice

Plafonul lunar de carburanti alocat parcului auto din institutiile publice a fost redus cu 50%, pana la sfarsitul anului, simultan cu taierea a 20% din cheltuielile cu bunuri si servicii – inclusiv deplasari, telefoane si birotica -, a anuntat premierul Emil Boc, joi, la o zi dupa sedinta de Guvern.

\”Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare: se reduc cu 20% cheltuielile cu bunuri si servicii la institutiile publice. Inseamna ca, pe trimestrele 3 si 4, toate institutiile vor trebui sa reduca cu 20% cheltuielile. Este vorba de cheltuieli de carburanti, telefon, achizitii de mobilier. Fac exceptie de la aceasta regula cheltuielile pentru plata serviciilor medicale. Am introdus si normative privind consumul lunar de carburant pe care il consuma statul cu masinile din dotare. Pana la sfarsitul anului, ne propunem sa reducem cu 50% cantitatea de carburanti\”, a precizat Emil Boc.

Concret, limita de carburanti care pot fi consumati pe parcursul unei luni cu masinile institutiilor de stat va fi redusa de la 400 litri la 200 litri pentru ministri, secretari de stat, subsecretari de stat si conducatorii de autoritati, de la 300 litri la 150 litri pentru ceilalti angajati din ministere si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la 350 litri la 175 litri pentru prefecturi si de la 300 litri la 150 litri pentru consilii judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Consumul de carburanti va fi redus la jumatate si in cazul consiliilor locale, de la 250 litri la 125 litri, precum si la consiliile comunale, de la 150 litri la 75 litri.

Potrivit premierului, un raport al Curtii de Conturi a indicat ca in domeniul normativelor de carburanti exista \”un vid legislativ\” care permite unor consilii judetene si locale sa beneficieze de un nivel nelimitat de carburanti pentru parcul auto.

 

Reprezentantii statului in CA, obligati sa-si doneze indemnizatiile

Totodata, reprezentantii statului in consilii de administratie din companii la care statul este actionar minoritar vor fi obligati sa isi doneze indemnizatiile intr-un fond de solidaritate, in caz contrar urmand sa fie demisi. \”Mai vreau sa fac o lamurire cu privire la veniturile celor care sunt in CA si AGA. Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau consilierilor ministrilor peste nivelul stabilit de lege. Spun asta pentru ca aceste indemnizatii nu sunt stabilite decat de actionarul majoritar. Noi nu putem interveni sa stabilim cuantumul. De aceea, toti secretarii de stat si consilierii care reprezinta statul doneaza in mod obligatoriu, sub rezerva pierderii functiei, la Fondul de Solidaritate. Nu putem sa o impunem printr-o lege pentru ca acolo decizia este luata de partea privata. La companiile de stat, vor fi plafonate salariile mari de peste un anumit nivel. Cand il vom stabili, il vom preciza\”, a spus Emil Boc.

 

Se croiesc disponibilizarile

Primul ministru a mai anuntat ca secretarii de stat si consilierii care au salariu peste plafonul stabilit de lege vor fi demisi, iar la companiile de stat vor fi plafonate salariile de peste un anumit nivel, care urmeaza sa fie stabilit. El sustine ca Guvernul a redus cu 36.000 posturile din sistemul bugetar, in perioada decembrie 2008 – martie 2010, insa operatia trebuie continuata. \”Decizia privind disponibilizarile se va face in urma unei analize la nivelul tuturor structurilor – ministere, agentii guvernamentale, autoritati etc\”, a declarat Emil Boc.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a anuntat, tot joi, ca ar trebui disponibilizati cel putin 100.000 de bugetari, pentru ca salariile celor care raman in sistemul public sa poata fi la un nivel decent.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.