Guvernul perturba transporturile agabaritice

Ca urmare a deciziei Guvernului de reducere a cotei de carburant pentru vehiculele politiei rutiere la 100 l/luna, transporturile agabaritice care necesita, conform legii, insotirea de catre politie nu se mai pot efectua.

 

UNTRR isi exprima ingrijorarea cu privire la aceasta situatie si nu intelege de ce o activitate care aduce sume importante atat la bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii – prin plata autorizatiilor de transport catre CNADNR – cat si la bugetul Ministerului Administratiei si Internelor – prin plata tarifelor de insotire catre Politia rutiera – poate intampina greutati in desfasurare din partea autoritatilor.

 

Argumentele UNTRR

Totodata, UNTRR doreste sa reaminteasca autoritatilor ca problematica insotirii transporturilor agabaritice este reglementata prin lege, respectiv art. 41 alin. 18 din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 cu ultimele modificari, ca insotirea acestor transporturi de catre echipajele de politie rutiera se realizeaza contra cost, in baza tarifelor pe care le-a stabilit Politia, tarife care includ si costurile cu carburantul utilizat de vehiculele Politiei pe traseul dus-intors, si ca o astfel de decizie duce la perturbari grave ale activitatii de transport marfuri agabaritice, cu atat mai mult cu cat acestea sunt planificate si incarcate cu un anumit timp inainte si au un termen de livrare strict al marfurilor, stabilit prin contracte comerciale cu implicatii financiare (penalizari) drastice. Nu trebuie uitat nici faptul ca echipamentele folosite in astfel de transporturi sunt foarte scumpe, iar stationarea lor implica costuri mari pe ora. Trebuie avut in vedere faptul ca prin decizia de neinsotire a acestor transporturi se incalca, pe de o parte, dispozitiile legale in vigoare cu privire la siguranta rutiera, iar pe de alta parte se creeaza niste costuri nejustificate pentru transportatorii rutieri de marfuri agabaritice care vor trebui recuperate. UNTRR solicita autoritatilor sa ia masuri urgente pentru solutionarea acestei situatii pentru a permite efectuarea acestor transporturi fara sincope.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.