Guvernul spera incasari de 500 de milioane de euro din taxa auto

 

Majorarea taxei auto de la 1 ianuarie aduce sperante Guvernului ca va incasa aproximativ 2 miliarde lei in acest an, cu 437,5 milioane lei (100 milioane euro) peste prognoza veniturilor atrase in 2010 si de trei ori mai mult decat incasarile inregistrate in 2009. Reprezentantii unor companii din piata de profil apreciaza insa ca recenta dublare sau chiar triplare a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand.

 

Guvernul a decis ca taxa de poluare auto sa fie majorata, din 2011, in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante, cuantumul fiind stabilit in functie de vechimea masinii, de capacitatea cilindrica si de gradul de poluare. Incasarile obtinute de Guvern sunt varsate Fondului pentru Mediu, iar in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 al Fondului, Executivul a inclus venituri totale estimate la 2,057 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 500 milioane euro) din aceasta taxa.

Pentru anul trecut, incasarile obtinute din taxa auto sunt prognozate la 1,62 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mare decat cele efectiv inregistrate in 2009. Pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile din 2009 au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Reprezentantii unor companii din piata de profil sustin insa ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificandu-se astfel comertul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in aprilie 2008. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.