Guvernul vinde actiuni de la Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz

 

Guvernul a decis, miercuri, vanzarea unor pachete de actiuni detinute de statul roman la companiile Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz, a anuntat la finalul sedintei ministrul Economiei, Adriean Videanu.

De la Petrom, statul va vinde 9,84% din actiuni, ramanand cu un pachet de 10,8%, ceea ce ii va mentine \”statutul de actionar semnificativ\” la compania petroliera controlata de grupul austiac OMV. Profitul net al Petrom a crescut de 4,6 ori in primul semestru al anului, respectiv la 1,526 miliarde lei, fata de 331 milioane lei decat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, vanzarile companiei au crescut cu 14% in primele sase luni, pana la 8,343 miliarde de lei, fata de perioada ianuarie-iunie 2009, datorita pretului favorabil la titei – cu 49% mai mare – si managementului strict al costului. EBIT-ul (profit inainte de taxe si impozite) Grupului a inregistrat 1,675 miliarde lei, iar rezultatul financiar net a crescut la 147 milioane lei, fiind influentat pozitiv de aprecierea dolarului in raport cu moneda nationala, ce a compensat cresterea costurilor cu dobanzile. Profitul net dupa interesul minoritar a fost de 1,521 miliarde lei. In trimestrul al doilea, EBIT-ul Grupului a inregistrat valoarea de 728 milioane lei, iar rezultatul financiar net a crescut la nivelul de 133 milioane lei. Profitul net dupa interesul minoritar a fost de 718 milioane lei.

De la Transgaz si Transelectrica, statul va vinde cate 15% din actiuni, dar ramane actionar majoritar. Totodata, Guvernul a decis listarea actiunilor Romgaz, prin vanzarea unui pachet de 15%. \”Acest proces de vanzare, de listare a companiilor nationale este un proces care se va derula atat in 2011, cat si in 2012\”, a spus Videanu.

Fara a mentiona cati bani va obtine statul, ministrul Economiei a precizat ca, prin vanzarea actiunilor de la companiile respective, Romania va profita de interes pentru marile fonduri de investitii, va dinamiza piata de capital si va stimula fluxurile de capital straine catre Romania.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.