Iasi: Fonduri nerambursabile pentru infrastructura rutiera

 

Trei contracte de 60 milioane de euro, finantate prin Programul Operational Regional, au fost semnate, joi, de ministrul Dezvoltarii Rurale si Turismului, Elena Udrea, pentru construirea unui pasaj, refacerea retelelor stradale, reabilitarea liniei de tramvai si dezvoltarea retelei rutiere in zona culturala, istorica si turistica a Iasiului.

Pasajul rutier si pietonal \”Octav Bancila\”, ce va fi construit deasupra caii ferate, va asigura interconectarea a doua cartiere. Valoarea proiectului este de 87,862 milioane lei, din care 56,9 milioane fonduri nerambursabile, iar 12,5 milioane lei – co-finantare de la bugetul national. Refacerea principalelor bulevarde din axa de transport est-vest a orasului, construirea unui pasaj subteran, reabilitarea liniei de tramvai si reabilitarea spatiilor pietonale si verzi aferente sunt incluse intr-un proiect de 90,79 milioane lei, din care 58,65 milioane fonduri neramburabile. Refacerea infrastructurii centrului istoric este evaluata la 91,134 milioane lei, din care 59,22 milioane fonduri europene.

Elena Udrea a precizat ca acestea sunt primele trei proiecte din tara din programul operational AXA 1 a POR ce vizeaza \”Polurile de crestere\” din tara, pentru Iasi fiind alocate in total din fonduri europene suma de 111 milioane de euro. \”Din aceste proiecte – care se refera la infrastructura de utilitati, la infrastructura sociala, la proiecte de dezvoltare economica -, azi semnam proiecte in valoare de 60 milioane de euro, de care Iasiul are nevoie\”, a spus ministrul Udrea, promitand ca MDRT va aduce in Romania, prin POR, 4,3 miliarde de euro.

Prezent la eveniment, premierul Emil Boc a declarat ca banii europeni \”sunt calea cea mai sigura si directa de a asigura cresterea economica in Romania\”. \”Acesti bani reprezinta de departe o sansa uriasa pe care o are Romania de a putea sa iasa mai repede din recesiune si sa-si consolideze cresterea economica. Nu vom fi iertati de romani daca nu vom face ceea ce trebuie ca acesti bani sa fie utilizati corect si la timp. Daca nu se apasa pedala acceleratiei pentru implementarea proiectelor europene, riscam sa nu putem utiliza toti banii europeni\”, a spus premierul. \”Unul din proiecte, realizarea pasajului Octav Bancila, este munca a cinci ani de zile. Am incercat sa obtin finantare si am scris proiectul de trei ori pana acum, in functie de tipul de finantare. Din pacate, pana acum nu au putut fi accesati bani\”, a afirmat, la randul sau, primarul Iasului, Gheorghe Nichita.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.