Imprumut preventiv de 1,4 miliarde de euro

 

Guvernul a ratificat, miercuri, Acordului cadru de imprumut intre Uniunea Europeana si Romania, de tip preventiv, in valoare de maximum 1,4 miliarde de euro. Documentul consta in alocarea de asistenta financiara pe termen mediu, in cadrul facilitatii privind Balanta de Plati, complementar sprijinului acordat de FMI prin intermediul noului Acord Stand-by de aproximativ 3,5 miliarde de euro.

Suma totala a imprumutului de 1,4 mld euro poate fi disponibilizata, dar Romania va putea solicita activarea si tragerea sumelor numai in cazul unei deteriorari neprevazute a pietei din punct de vedere al situatiei economice si/sau financiare, cauzata de factori care nu intra sub controlul autoritatilor.

In cadrul noului pachet de asistenta financiara de tip preventiv incheiat cu UE, Romania si-a luat angajamentul sa implementeze un program complex de politici economice concentrat pe masuri de reforma structurala si pe redresarea si majorarea potentialului de crestere al economiei romanesti. Astfel, programul va asigura continuarea consolidarii fiscale, reforma administratiei fiscale, imbunatatirea managementului si controlului finantelor publice, precum si asigurarea stabilitatii externe, monetare si financiare si reforma pietei financiare. In ansamblul sau, acesta urmareste incetarea situatiei de deficit excesiv pana in 2012, imbunatatirea potentialului de crestere si scaderea probabilitatii de aparitie in viitor a unor noi dezechilibre structurale excesive in economia romaneasca.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.