Inspectori ITP și de la RAR Vaslui, arestaţi preventiv pentru corupţie

Doi inspectori ITP şi unul de la Registrul Auto Român (RAR) Vaslui au fost arestați preventiv, în 22 aprilie, alături de alți trei inculpați, la solicitarea procurorilor Direcției Naționale anticorupție (DNA), într-un dosar privind obţinerea ilegală a inspecţiei ITP pentru maşini cu probleme tehnice.

Un al șaselea inculpat a fost plasată în arest la domiciliu, de către Tribunalul Vaslui.

În dosar mai este cercetat, sub control judiciar, cu interdicţia de a exercita activitatea şi de a părăsi judeţul Vaslui, D.S., inspector DITP-SPNV din cadrul RAR Vaslui.

Faptele, în comunicatul DNA, I.V., inspector autorizat ITP, ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu alte persoane, în scopul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual. În perioada iunie 2020-aprilie 2021, acesta ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecţiilor tehnice periodice în cadrul staţiei ITP din Bârlad la care lucra. Concret, s-ar fi atestat, în mod nereal, realizarea inspecţiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în staţie.

El „ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum şi persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit şi ar fi stabilit cum se împărţeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societăţii, precum şi reprezentantului RAR Vaslui, M.U., care asigura protecţia grupului infracţional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale faţă de nereguli constatate în cadrul staţiei, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecţiilor tehnice periodice. Ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relaţia cu clienţii care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj). De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în ţară şi 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau ţară“, precizează DNA.

Întrucât staţia din Bârlad nu este autorizată decât pentru ITP pentru categoria a II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte staţii autorizare RAR pentru situaţii în care era necesară inspecţia unor vehicule de mare tonaj (peste 3.500 kg) din categoria III-a. Astfel, a fost identificată o staţie ITP din judeţul Bacău la care inspectorul tehnic S.A., în aceeaşi manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categoria a III-a.

Certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă, menţionează procurorii.

„Activităţile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul DITP-SPNV din cadrul Registrului Auto Român Vaslui”, explică DNA.

În acest context, arată anchetatorii, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, M.U. (în perioada august 2020-aprilie 2021) şi D.S. (în perioada august 2020-decembrie 2020), ar fi asigurat sprijin pentru activităţile infracţionale descrise, în schimbul banilor primiţi, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul staţiei ITP din Bârlad.

„Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro şi ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii anterior menţionaţi, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare şi ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activităţile de control desfăşurate pentru ca aceştia să-şi poate lua măsuri de precauţie”, precizează DNA.

În cauză, procurorii au efectuat 28 de percheziții domiciliare și la sediile ITP și RAR Vaslui, beneficiind de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție (DGA), IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale, precum și a Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vaslui și Argeș și Gruparea de Jandarmi Mobila Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.