Jandarmeria Romana, la 161 de ani

 

Jandarmeria Romana sarbatoreste, duminica, 161 de ani de existenta, aniversarea fiind marcata prin activitati menite sa promoveze imaginea de institutie credibila si profesionista ce mentine si apara siguranta cetateanului. In perioada 30 martie – 2 aprilie, institutia a organizat in mai multe orase din tara, dar si in Bucuresti, puncte de contact in spatii publice de maxima vizibilitate, in scopul familiarizarii a cat mai multi cetateni cu rolul, misiunile si dotarea Jandarmeriei.

 

La standurile din parcurile Herastrau – pavilionul H, Tineretului, Cismigiu, Moghioros si Izvor au fost expuse materiale de interventie, de escalada, masini, motociclete folosite in cazul diferitelor misiuni executate si au fost impartite pliante. In Parcul Herastrau, la intrarea Charles de Gaulle, jandarmii au prezentat duminica autospeciale, ateliere de autoaparare, autoturisme. Vizitatorii au putut viziona demonstratii cu cainii si caii din dotare. Cei mici au putut da o tura de calarie, sub indrumarea conducatorilor jandarmi. Fanfara Jandarmeriei Romane a sustinut un concert de promenade, cu melodii din repertoriul romanesc si international.

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849 – 1853), a semnat actul de infiintare a jandarmeriei – “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obstesc si Sfatului Ocarmuitor. Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, sa ia in discutie proiectul pentru reformarea “Corpului Slujitorilor”.

Divanul Obstesc a votat aceasta legiuire la 12 martie. Legiuirea promulgata de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de nastere al acestei arme, careia i-a dat statut juridic, i-a definit atributiile, principiile de organizare si functionare, constituind fundamentul teoriei si practicii de-a lungul existentei sale. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.