La urcarea in avion, pasagerii vor indica o persoana de contact in caz de catastrofa

 

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie ce asigura independenta anchetelor privind accidentele aviatice, astfel ca pasagerii vor indica, inaintea zborului, o persoana de contact in cazul unei catastrofe, iar companiile trebuie sa dea lista calatorilor in termen de doua ore de la eveniment.

Companiilor aeriene li se cere de asemenea sa ofere pasagerilor posibilitatea de a indica o persoana de contact in caz de accident. ‘Aceasta informatie va putea fi folosita numai in caz de accident’ si ‘nu poate fi comunicata unor terti sau utilizata in scopuri comerciale’, informeaza, marti, Biroul de presa al Parlamentului European.

Noua legislatie PE ofera asigurari ca anchetele privind siguranta in cazul accidentelor aviatice sunt realizate fara presiuni din partea autoritatilor de reglementare, de certificare, a operatorilor de zbor sau a altor autoritati care pot avea conflicte de interese. Fiecare stat membru trebuie sa intocmeasca un plan de urgenta in caz de accident survenit in aviatia civila la nivel national si se asigura ca toate companiile aeriene inregistrate pe teritoriul sau dispun de un plan de asistenta pentru victimele si rudele accidentelor. Liniile aeriene europene, ca si cele non-UE, care opereaza decolari de pe un aeroport UE, vor fi obligate sa prezinte lista persoanelor care se aflau la bord ‘cat mai curand posibil si cel tarziu in termen de doua ore de la notificarea producerii unui accident’. Numele acestora pot fi facute publice numai dupa ce familiile pasagerilor au fost informate de catre autoritati si numai daca nu se opun acestui lucru. In plus, lista cu produse periculoase care se aflau la bordul aeronavei trebuie prezentata de liniile aeriene imediat dupa accident.

Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei, cu sediul la Köln, va avea acces la rapoartele privind siguranta elaborate de statele membre. AESA poate de asemenea sa fie invitata sa participe in calitate de consilier la investigatiile privind producerea unor accidente.

Acest text face obiectul unui acord intre statele membre in cadrul Consiliului si va intra in vigoare la 20 de zile de la publicarea sa. Rezolutia PE a fost adoptata cu 604 de voturi ‘pentru’, 11 ‘impotriva’ si 26 de abtineri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.