Legea parteneriatului public-privat, pe placul lui Basescu

 

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri seara, Legea parteneriatului public-privat, reexaminata la cererea presedintelui Traian Basescu, admitand obiectiile formulate de seful statului, dupa ce si Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a aprobat in 24 august cererea de reexaminare a sefului statului.

Cererea de reexaminare viza, printre altele, unele dispozitii ce ar fi putut crea confuzie pe piata, ca urmare a neoperarii distinctiei dintre regimul juridic general prevazut de OUG 34/2006 si cel derogatoriu, prevazut de actul normativ. Legea reglementeaza modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat ce are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferarea unui bun sau serviciu public.

Legea propune 5 tipuri de contracte de proiecte PPP:

  • proiectare, construire, operare (PCO);
  • construire, operare, reinnoire (COR);
  • construire, operare, transfer (COT);
  • inchiriere, dezvoltare, operare (IDO);
  • reabilitare, operare, transfer (ROT).

Insa partenerii pot stabili si alte forme de parteneriat public-privat, cu conditia respectarii dispozitiilor legii.

Principalele etape prevazute pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat sunt:

– Initierea proiectului, care este in sarcina autoritatii publice chiar daca initiativa a apartinut unei alte autoritati sau investitorului privat;

– Analiza si selectia preliminara a unor investitori privati;

– Negocierea cu investitorii privati selectati;

– Incheierea contractului;

Procedura parteneriatului public-privat este utilizata pe scara larga in statele cu o economie de piata dezvoltata, fiind una dintre importantele moduri de dezvoltare economica, de creare de locuri de munca si de marire a resurselor bugetare atat locale, cat si centrale, se argumenteaza in expunerea de motive. Parteneriatul public-privat a fost promovat de premierul Emil Boc in pachetul de masuri anticriza, cu scopul relansarii economice a tarii, in paralel cu infiintarea unui fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.