Liber la munca pentru romani in statele UE

 

 

Toate statele membre ale UE trebuie sa permita pana la sfarsitul lui 2011 accesul romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca, se spune in rezolutia adoptata marti de Parlamentul European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg. Este vorba despre tarile membre care inca mentin restrictii pe piata fortei de munca.

Rezolutia elaborata de auroparlamentarul Traian Ungureanu (PPE, PD-L) si adoptata prin ridicare de maini noteaza ca nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din statele membre care au aderat in 2004 si 2007 . \”Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeana, arata ca muncitorii din estul Europei nu au generat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, evaluat la 1% din PIB\”, a precizat raportorul in cadrul dezbaterii de luni.

Potrivit textului rezolutiei, “mobilitatea fortei de munca in interiorul Uniunii Europene este fundamentala in vederea recuperarii economice si atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020”. “Prin urmare, solicita statelor membre care mentin restrictii pe piata fortei de munca pentru cetatenii romani si bulgari sa inlature aceste restrictii pana la sfarsitul anului 2011, inainte de termenul-limita final din 2013 prevazut in Tratatul de aderare la UE\”, se arata in rezolutie.

Legislativul european este de parere ca barierele tranzitorii existente in ceea ce priveste libera circulatie a lucratorilor din statele membre care au aderat in 2007 sunt contraproductive si reprezinta masuri discriminatorii impotriva cetatenilor europeni. Pe termen lung, aceste restrictii pot avea un impact negativ asupra valorilor si drepturilor fundamentale prevazute in tratatele UE, cum ar fi libera circulatie, non-discriminarea, solidaritatea si egalitatea in drepturi, considera deputatii europeni.

Deputatii europeni deplang, de asemenea, propunerile legislative recente din unele state membre care incearca sa impuna din nou restrictii fata de alte state membre si cer Comisiei Europene sa investigheze daca asemenea politici incalca legislatia europeana. Ei si-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere si implementare a legislatiei europene actuale cu privire la libera circulatie a fortei de munca si in special in privinta Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetatenilor europeni si al membrilor familiilor lor de a circula si de a-si stabili resedinta liber in Uniunea Europeana. La nevoie, Comisia ar putea sa-si exercite dreptul de a initia procedurile legate de incalcarea legislatiei (\”infringement\”) impotriva statelor membre care nu respecta aceasta legislatie.

Rezolutia mai noteaza ca procedurile in vigoare pentru recunoasterea calificarilor profesionale reprezinta un alt mare obstacol in calea mobilitatii fortei de munca, cerand Comisiei Europene sa reformeze regulile UE in acest domeniu. Documentul subliniaza totodata ca “restrictionarea dreptului de munca constituie o piedica in functionarea pietei interne”, in timp ce “criza economica arata nevoia promovarii unei mobilitati libere a fortei de munca”.

Europarlamentarii considera oportuna “o coordonare mai stransa intre legislatia UE si cea a statelor membre, pentru a preveni orice tipuri de obstacole in calea respectarii si exercitarii dreptului la libera circulatie al lucratorilor”. Parlamentul European “subliniaza faptul ca statele membre ar trebui sa imbunatateasca situatia copiilor lasati acasa de parinti si sa ii ajute sa se dezvolte normal, sa beneficieze de educatie si de o viata sociala corespunzatoare”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.