Lucian Dinita: Accidentele rutiere, cu 11,34% mai putine decat anul trecut

 

Numarul accidentelor rutiere inregistrate in primele 11 luni ale anului a ajuns la peste 8.300, cu 11,34% mai putine decat in perioada similara a anului 2009, a anuntat seful Directiei Rutiere din Politia Romana, comisarul sef Lucian Dinita, la lucrarile seminarului pe probleme de siguranta rutiera, in cadrul Proiectului LIFESAVER aprobat de Comisia Europeana. El a precizat ca numarul persoanelor decedate a ajuns la 2.126, iar cel al ranitilor grav la 7.655, ceea ce reprezinta o scadere cu 17% a mortilor si cu 8,81% a ranitilor grav. Cauza principala a acestor evenimente tragice este viteza excesiva. \”Desi mass-media ne-a acordat tot sprijinul, iar emisiunile au avut ca obiectiv combaterea vitezei excesive pe drumuri, aceasta ramane principala cauza a accidentelor. A doua cauza este traversarea neregulamentara. Romanii nu vor sa asculte si sa inteleaga ca traversarea neregulamentara poate duce la pierderea vietii\”, a precizat comisarul-sef.

Potrivit unei statistici a Directiei Rutiere, este pentru prima data cand in ultimii doi ani consecutivi s-a inregistrat o scadere consistenta a numarului accidentelor rutiere grave. Astfel, fata de anul 2008, scaderile cumulate in anul 2009 si in primele 10 luni ale anului curent sunt de 16,4% la accidente grave, 25,8% la persoane decedate si 12,7% in privinta ranitilor grav. “Pentru diminurea riscului rutier, urmarind politicile in domeniu ale Uniunii Europene si beneficiind de bunele practici preluate de la TISPOL, Politia Romana si-a stabilit ca obiectiv special reducerea victimizarii rutiere, prin intensificarea actiunilor de aplicare a normelor legale, respectiv eficientizarea actiunilor de impunere a legii si prin dezvoltarea de campanii de siguranta rutiera, in parteneriat cu administratiile locale, sectorul privat si organizatii neguvernamentale, pentru cresterea gradului de educatie rutiera a participantilor la trafic”, anunta Politia Romana, printr-un comunicat.

 

Prudenta pe sosea, de sarbatori

Seful Directiei Rutiere a facut un apel la romani sa fie prudenti in perioada sarbatorilor, pentru a evita accidentele. \”Am vrea ca romanii sa nu mai moara in accidente de circulatie, iar la acest sfarsit de an, sarbatorile de iarna sa si le petreaca acasa, in buna sanatate. Indemnul nostru este sa respecte regulile de circulatie si sa adapteze viteza la conditiile de drum. Nu conteaza daca ajungi cu o ora sau 15 minute mai tarziu\”, a spus Lucian Dinita.

Acesta a precizat ca, in ultimele doua luni, a crescut numarul accidentelor provocate de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si de depasirile neregulamentare. \”Cel putin in ultimele doua saptamani, accidentele cele mai multe s-au produs pe fondul acestor cauze, in contextul in care conditiile atmosferice au fost cele pe care le stim: ceata, polei, zapada in unele zone\”, a explicat Lucian Dinita.

 

Campaniile Brigazii Rutiere

Campaniile initiate de Directia Rutiera la nivel national sunt deja foarte cunoscute:

* „Alege Viata!” – de constientizare a conducatorilor de autovehicule si motociclete asupra consecintelor vitezei excesive.

* “Centura de siguranta inseamna viata” – de constientizare a conducatorilor auto si a pasagerilor autovehiculelor asupra importantei utilizarii centurilor de siguranta si a dispozitivelor de retentie pentru copii, pentru toti ocupantii locurilor prevazute prin constructie cu asemenea dispozitive.

* „Sa nu te joci cu viata ta!” – de prevenire a accidentelor in randul conducatorilor de motociclete si mopede.

* „Bei sau conduci?” – de combatere a conducerii autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice.

 

Proiectul european LIFESAVER, in 26 de tari europene

Lucrarile seminarului pe probleme de siguranta rutiera, in cadrul Proiectului LIFESAVER, au loc la Bucuresti in zilele de miercuri si joi. Scopul proiectului este de sprijinire a celor sase tari angrenate, respectiv Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria, in cresterea eficientei activitatilor de prevenire rutiera, prin preluarea de bune practici si asistenta in aplicarea acestora din partea tarilor membre TISPOL (Organizatia Politiilor Rutiere Europene) recunoscute pentru realizarile in domeniu.

Potrivit Politiei Romane, seminarul de la Bucuresti este dedicat reprezentantilor la nivel inalt ai institutiilor responsabile de siguranta rutiera, dar si ai societatii civile pentru informarea si sensibilizarea asupra metodelor si mijloacelor la care se poate apela pentru obtinerea de rezultate semnificative pe termen scurt. “Proiectul european LIFESAVER constituie cel mai mare efort realizat in comun de politiile rutiere din 26 de state europene si are ca scop reducerea numarului victimelor accidentelor rutiere. Este clar si evidentiat stiintific ca, prin aplicarea legii si prin educatie, au fost salvate mii de vieti pe sosele. Prioritatile proiectului le constituie siguranta tinerilor conducatori auto si a motociclistilor, combaterea vitezei, a conducerii sub influenta bauturilor alcoolice si drogurilor, alaturi de derularea unor activitati de prevenire privind portul centurii de siguranta.

In cadrul Proiectului LIFESAVER va fi realizat un “Ghid al politistului rutier”, care va ajunge la fiecare politist de circulatie din tarile membre TISPOL si care va contine indrumari utile acestora in aplicarea procedurilor legale, privind arta comunicarii cu participantii la trafic si folosirea eficienta a tehnicii din dotare. Proiectul a fost demarat in luna aprilie 2008 si se deruleaza pe o perioada de trei ani, toate fondurile necesare activitatilor planificate fiind asigurate de Uniunea Europeana.

 

Organizatia TISPOL

Organizatia TISPOL a fost infiintata de catre fortele de politie rutiera din Europa, in efortul de perfectionare a modului de aplicare a legislatiilor rutiere si in incercarea de reducere a ratei de victimizare. Romania, prin Directia Rutiera, este membra cu drepturi depline a TISPOL din anul 2003, participand la actiunile organizatiei inca din anul 2000.

Sloganul sub care TISPOL isi desfasoara activitatile este: “CROSSING BORDERS TO SAVE LIVES”.

Scopul TISPOL este reprezentat de activitatile fortelor de politie rutiera din Europa, care actioneaza impreuna pentru reducerea costurilor societatii, cauzate de cei in jur de 39.000 de morti si 3,5 milioane de raniti inregistrati anual pe drumurile Uniunii Europene.

Statele membre TISPOL: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.