MAI, despre cozile de la pașapoarte: Lucrăm și de Sf. Maria

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) răspunde reclamației FADERE privind cozile de la pașapoarte și susține că face “toate eforturile” pentru ca eliberarea de pașapoarte să se realizeze cât mai operativ, arătând că serviciile de pașapoarte din 16 județe și Municipiul București vor lucra în 14 august – zi liberă pentru bugetari – și chiar și pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, acolo unde solicitările sunt mari.

“Referitor la poziția FADERE (…) — MAI îi asigură pe toți cei care își preschimbă pașapoartele în această perioadă că facem toate eforturile pentru ca acest proces de eliberare a documentelor să se facă într-un mod cât mai operativ”, arată MAI, pe pagina de Facebook a instituției.

MAI precizează că în lunile de vară numărul cererilor de preschimbare a pașapoartelor depășește cu 80-90% valorile din restul anului, iar în unele județe numărul acestora se dublează în această perioadă.

“Din păcate, această creștere semnificativă nu poate fi însoțită și de dublarea numărului de ghișee sau de dublarea personalului care lucrează la serviciile de pașapoarte. Lipsa de personal se resimte și în aceste servicii, iar pe acest fond, am fost nevoiți să prelungim programele de lucru, să amânăm concediile din această vară pentru mulți dintre angajați sau să găsim alternative de spații destinate eliberării de pașapoarte”, menționează MAI.

Potrivit MAI, în 12 județe și în Municipiul București serviciile de pașapoarte lucrează luni, iar în alte patru se va lucra marți.

FADERE – Federația asociatiilor de români din Europa – o amenință cu plângerea penală pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, pentru cozile de la pașapoarte.

“De la începutul lunii august, in fața ghișeelor pentru eliberarea pașapoartelor s-au format cozi uriașe, din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din strainătate în vacanța și doresc să iși schimbe si documentele”, se arată în comunicatul remis de FADERE redacției.

“Daca doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgență această problemă, FADERE va face plângere penală impotriva acesteia. Este inadmisibil ca dupa 10 ani să spui că încă eşti luat prin surpindere de românii care în luna august vin în număr mare în țară și doresc sa iși inoiasca documentele. Statul român încă nu s-a obinuit cu ideea că 25% dintre cetățenii săi sunt plecați în afara țării. Este revoltător ca un cetațean român care vrea să îşi petreacă doua săptămani de concediu împreună cu familia, să îşi piardă jumătate din timp pe la ghișee”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.