Managerii estimează creșteri în următoarele 3 luni

Managerii estimează creşteri în industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, creşteri la numărul de salariaţi – mai puțin în industrie – şi un avans al preţurilor în toate aceste domenii, relevă Tendinţele în evoluţia activităţii economice în perioada aprilie – iunie 2018, publicate în 27 aprilie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +45%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra scădere (sold conjunctural -24%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +18%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.