Masina hibrid sau electrica, prin ‘Rabla’


 

Cetatenii sau companiile pot cumpara, incepand de luni, masini electrice sau hibrid prin programul ‘Rabla’, indiferent daca au casat sau nu o masina veche. Facilitatile sunt acordate de Administratia Fondului de Mediu timp de o luna, din 3 octombrie pana in 4 noiembrie, si vor fi reluate in 2012.

 

Suma alocata subventiei pentru masini hibride sau electrice va fi in acest an de 5.000.000 de lei. Persoanele si institutiile care caseaza o masina veche si doresc sa-si cumpere una noua primesc doua vouchere ‘Rabla’ daca autovehiculul va fi hibrid si patru daca este complet electric. Cei care nu caseaza o masina, dar vor sa-si cumpere un autoturism cu motor hibrid primesc bonus o subventie de 10% din valoarea masinii noi, dar nu mai mult 1.800 de euro, sau 20% dar nu mai mult de 3.700 de euro daca-si cumpara o masina cu motor electric. ‘Facilitatile acordate celor care achizitioneaza acest tip de autovehicule urmaresc stimularea achizitiei, atat de catre persoanele fizice cat si de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale de masini hibrid si electrice, in vederea crearii unui mediu nepoluant si care sa respecte normele europene referitoare la poluare’, precizeaza Ministerul Mediului si Padurilor, intr-un comunicat.

Romanii nu se lasa insa prea convinsi sa-si achizitioneze automobile a caror autonomie nu depaseste 100 de km, astfel ca in primul semestru s-au cumparat doar doua astfel de unitati. De altfel, in intreaga Europa se intalneste aceeasi situatie, in ciuda subventiilor generoase, de pana la 20.000 de euro, acordate de guverne cumparatorilor de masini electrice. Vanzarile s-au cifrat in primul semestru la 5.222 de unitati in cele 15 tari incluse intr-un studiu al companiei de cercetare JATO. In Germania, Franta si Norvegia s-au vandut peste jumatate dintre acestea.

Danemarca acorda cele mai mari subventii, de peste 20.000 de euro, urmata de Norvegia – 17.500 euro – , iar la polul opus se situeaza Cehia, cu doar 271 de euro subventie la o masina electrica. Din totalul vanzarilor de masini noi, cele electrice reprezinta 0,07% din achizitiile la nivel european, Norvegia (1,2%) si Danemarca (0,32%) avand cea mai buna cota de piata.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.