Maternitatea Filantropia are departament de diagnosticare a bolilor genetice de tip sindrom Down

 

Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti este printre putinele unitati din Romania si singurul din Capitala unde pot fi depistate malformatiile genetice si nongenetice inainte de nastere. Primarul general Sorin Oprescu a participat, marti, la deschiderea noului Departament de medicina materno-fetala, amenajat in fostul pod al cladirii, care a fost mansardat. Este una dintre investitiile pe care Primaria Capitalei le-a facut in cele 20 de spitale pe care le-a preluat in administrare in 2009, iar faptul ca Sorin Oprescu este medic nu a putut fi decat un avantaj pentru lumea medicala din Capitala, dar si pentru pacienti.

“Am tinut sa fiu prezent la acest spital, care s-a dezvoltat continuu prin grija managerului prof. dr. Gheorghe Peltecu, caruia ii multumesc. Este o maternitate de secol XXI, care ofera siguranta medicala si profesionala a colegilor care lucreaza aici”, a declarat Sorin Oprescu.

Managerul spitalului a explicat ca noul departament “este unic in Bucuresti, un centru de referinta nu numai pentru pacientele arondate teritoriului nostru, ci si pentru pacientele cu diverse probleme, trimise de colegii nostri din tara”. “Este un castig pentru populatie, in primul rand, dar si pentru spitalul nostru, care formeaza astfel o unitate de elita. Prin acest departament se pot diagnostica boli genetice, de tip sindrom Down, sau anomalii, care, cunoscute inainte de nastere, pot fi tratate in colaborare cu chirurgii pediatri. Acest lucru inseamna ca, imediat dupa nastere, pacienta cunoaste deja traseul pe care trebuie sa-l parcurga pentru a rezolva eventualele probleme de sanatate ale fatului”, a precizat dr. Peltecu.

Investitiile de anul acesta sunt mult mai mari fata de cei precedenti, iar faptul ca unitatea medicala este administrata de Primaria Capitalei reprezinta un real beneficiu pentru pacienti, a apreciat managerul.

Spitalul Filantropia face parte din cele 18 unitati sanitare preluate in 2009 de Primaria Capitalei de la Ministerul Sanatatii.

Cum s-a nasut Departamentul de medicina materno-fetala

In urma cu doi ani, in cadrul Spitalului Filantropia au fost deschise doua cabinete destinate depistarii malformatiilor genetice si nongenetice inainte de nastere. Desi singurele de acest gen din Capitala, cabinetele erau dotate doar cu doua aparate ecograf, care nu puteau face fata numarului mare de paciente. In doar un an, 2010, au fost realizate 4.500 de ecografii. Tot atunci, la Spitalul Filantropia au avut loc 3.700 de nasteri, iar anul acesta, pana acum, 3.200.

Anul trecut, Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor, impreuna cu conducerea maternitatii Filantropia, au decis extinderea acestei activitati la o scara mai larga. Astfel, s-a decis mansardarea corpului A2 al spitalului, printr-o investitie de 1,5 milioane de lei. In acest spatiu a fost amenajat Departamentul de medicina materno-fetala (4 cabinete), dotat cu aparatura de ultima generatie, unde lucreaza cadre medicale care au absolvit cursuri internationale de specializare in medicina materno-fetala. Crearea lui a facut posibila informatizarea activitatii si crearea Registrului Institutional de Malformatii Congenitale Neonatale. Trebuie spus ca aici profeseaza prima absolventa a unei supraspecializari in medicina fetala a Programului de Formare Profesionala, condus de prof. Nicolaides din Londra.

Structura departamentului este pe doua niveluri: pentru trimestrul I de sarcina – cand se depisteaza anomaliile genetice de tip sindrom Down – si pentru trimestrul II de sarcina – cand se depisteaza anomaliile negenetice. Departamentul este dotat cu un laborator de genetica, care permite confirmarea suspiciunilor ecografice si stabilirea unui diagnostic genetic.

Valoarea totala a investitiei este de 6.090.000 lei (circa 1,5 milioane euro), din care  815.000 lei au reprezentat dotarile cu aparatura. Banii au fost alocati esalonat in ultimii 3 ani, astfel: 799.000 lei in 2009, 2.141.000 lei in 2010 si 3.150.000 lei in 2011.

Leaganul obstetricii romanesti

Cronologic al treilea spital al Bucurestiului, dupa Coltea si Pantelimon, Spitalul Filantropia s-a numit initial Spitalul Mavrogheni sau al Iubirii de oameni sau al Filantropiei. Construirea lui a inceput in 1813, fiind initiata printr-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea. Spitalul Filantropia era la acea vreme un modern stabiliment, construit prin contributie publica si menit sa \”primeasca bolnavi de ambele sexe, fara nici o deosebire de religie, rasa, nationalitate sau patima\” si fara plata, se arata pe pagina web a unitatii medicale.

Intre 1881-1883, Eforia Spitalelor Civile a construit in curtea Spitalului Filantropia un nou local al Maternitatii, cu 120 de paturi. In 1891 s-a construit o cladire in care s-a amenajat o spalatorie mecanica, folosita de toate spitalele. In 1892 s-a introdus iluminatul electric, iar sase ani mai tarziu s-a construit pavilionul B, numit si Sanatoriul Protopopescu.

Maternitatea Filantropia poate fi considerata leaganul obstetricii romanesti. Avand medici care reprezinta istoria obstetricii in Romania. Pe langa maternitate, aici a functionat si Scoala de moase.

Din anul 2000, conducerea clinicii este asigurata de prof. dr. Gheorghe Peltecu, el fiind numit si director al spitalului. Cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Administratiei Spitalelor din Sectorul 1, Peltecu incepe lucrarile de consolidare si modernizare ale spitalului, primele de la construirea sa in urma cu 122 ani.

In prezent, spitalul are 195 paturi si pastreaza organizarea sa traditionala. In spital s-a dezvoltat o activitate sustinuta si recunoscuta de chirurgie ginecologica oncologica, inclusiv de diagnosticare si tratare a cancerului mamar, precum si de chirurgie laparoscopica ginecologica. De asemenea, s-au pus bazele unui departament modern de medicina materno-fetala. Departamentul de neonatologie are o unitate de terapie intensiva cu posibilitati de ingrijire a prematurilor de gradul 3 si 4.

In Spitalul Clinic Filantropia fiinteaza doua clinici universitare de obstetrica si ginecologie, ambele afiliate Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.