Mercurialul hingheriadei auto

Taxa de recuperare a masinilor ridicate pentru parcarea neregulamentara difera de la un sector la altul in Bucuresti. Astfel, posesorul autovehiculului trebuie sa scoata din buzunar 500 de lei daca a avut nesansa sa i se confiste limuzina in Sectorul 6, suma de 440 de lei in Sectorul 2, suma de 550 de lei in sectorul 3 si suma de 700 de lei in Sectorul 1.

In sanctiune intra si amenda Politiei – intre 240-300 de lei, cu posibilitarea platii sumei de 120 de lei in termen de doua zile lucratoare – plus 3, 4 sau 5 puncte penalizare la carnetul de conducere, in functie de locul „faptei”. Daca adaugam plata cursei cu taxiul pana la depozitele de masini, toate la marginea Capitalei, pedeapsa pentru neatentie ii mai costa pe soferi cam 35 de lei. Daca, insa, sunt complet lipsiti de noroc si nu au banii de recuperare pe loc, mai platesc 200 sau 300 de lei la fiecare 24 de ore, reprezentand taxa de depozitare a masinii. In fine, toata „distractia” se apropie usor de un salariu pe o luna.

Ridicare in nocturna

In Sectorul 2, operatiunea de ridicare a masinilor s-a extins pe timpul noptii pentru autovehiculele de mare tonaj, ce necesita utilaje grele de evacuare. Operatorul este firma de salubritate Supercom. Costurile de ridicare, transport si depozitare sunt de 440 lei, la care se adauga amenda la Politie. Depozitul se afla pe Str. Fabricii nr. 2 din comuna Afumati. Telefonul de recuperare este 021/9671 sau 112, iar programul de achitare a taxelor este intre 8:00-22:00 inclusiv sambata si duminica.

In Sectorul 3, masinile ridicate sunt depozitate de firma Rosal in Dudesti-Pantelimon nr. 2-4-6, iar recuperarea se face, dupa apelul la tel. 9854, pe baza Cartii de Identitate a proprietarului si a talonului masinii. Taxele sunt de 200 lei pentru ridicare, 200 de lei pentru transport si de 300 de lei pentru depozitarea pe o perioada de 24 de ore. Plata amenzii la Politie poate fi facuta ulterior, la Directia de taxe si impozite locale.

Taxe record

In Sectorul 1 se percep cele mai mari taxe din Bucuresti, de 700 de lei, 20% din costuri reprezentand procentul ce ii revine firmei Transauto SA ce executa operatiunile. Costurile se ridica la 233 lei pentru ridicare, 233 lei pentru transport si 233 lei pentru depozitare 24 de ore. Operatorul economic actioneazÄ? impreuna cu Politia Comunitara Sector 1 si Brigada de Politie Rutiera, care hotarasc ce vehicul va fi ridicat, pe baza inregistrarii video cu aparatul radar. Autovehiculele ridicate sunt transportate ??i depozitate in Aleea Matelo??ilor nr. 31-43.

In Sectorul 6, Consiliul local vrea sa mareasca taxa de la 500 la 850 de lei. Defalcata, cheltuiala ar arata cam asa: 100 de lei fotografierea vehiculului; 250 de lei – ridicarea; 250 de lei transportul; 250 de lei „depozitarea” pentru 24 ore. Depozitul se afla pe str. Manastirea Varatec nr. 16-18. Telefonul pentru recuperare: 021/9546.

„Sus masina” – faza pe Capitala

Deocamdata, conducatorii auto pot sa-si parcheze masinile fara nicio grija in sectoarele 4 si 5, unde nu opereaza inca niciun operator de tip „hingher auto”. Primaria Capitalei are insa in dezbatere publica un proiect de hotarare lansat pe site-ul www.pmb.ro. Daca actul normativ va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, masura va fi impusa obligatoriu in toate cele sase sectoare. Potrivit proiectului, activitatea de ridicare, transport, depozitare si eliberare a masinilor se va organiza prin Administratia Strazilor. Programul operatiunii va fi zilnic, intre orele 8.00-20.00, cu posibilitatea prelungirii acestuia la solicitarea primarului general. Operatorul va infiinta un dispecerat unde vor fi inregistrate sesizarile privind stationarea neregulamentara a autovehiculelor si va sanctiona in maximum 30 de minute de la apel. Tarifele propuse sunt de 200 de lei pentru ridicare, 200 de lei pentru transport si 300 de lei pentru depozitarea timp de 24 de ore.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.