Metrou mai scump pe cartela, dar acelasi pe abonament

 

Metrorex majoreaza, de sambata, pretul cartelelor, astfel ca una cu doua calatorii va costa 4 lei, in loc de 3 lei in prezent, cea cu 10 calatorii va costa 10 lei in loc de 9 lei, iar una cu 62 de calatorii va fi de 35 lei, in loc de 27 lei. Ramane neschimbat pretul abonamentelor: cel lunar cu numar nelimitat de calatorii, de 50 de lei, cel saptamanal cu numar nelimitat de calatorii, de 15 lei, si cel de o zi, de 6 lei.

 

Cartelele de calatorie cu metroul achizitionate pana la data 5 august inclusiv pot fi utilizate pana la terminarea numarului de calatorii sau expirarea duratei de valabilitate inscrisa pe cartela la data achizitiei.

Metrorex justifica ajustarea tarifelor prin faptul ca raportul dintre subventia necesara si cea alocata acoperirii cheltuielilor de intretinere si reparatii depaseste 126%, iar deficitul de finantare se cifreaza la 90 de milioane de lei. Alt argument al companiei este acela ca indicele mediu al preturilor de consum a ajuns la peste 105% de la ultima ajustare a tarifelor la metrou, septembrie 2010, pana in luna mai 2011, iar indicii de crestere a preturilor unor componente cu pondere semnificativa in cheltuielile de functionare a societatii au fost de 110,63% pentru combustibili, de 110,05% pentru apa si canal si de 113,14 % pentru energie termica. De asemenea, cresterea pretului energiei electrice consumate pentru functionarea in conditii de siguranta a metroului este de peste 25% in anul 2011 fata de anul 2010, respectiv pretul actual unitar la energia electrica este de cca 315 lei/MWh fata de 247 lei/MWh platit de societate in anul 2010 si semestrul I al lui 2011.

In ultimii ani, subventia acordata de Guvern pentru taxa de calatorie cu metroul s-a pastrat constanta la nivelul de circa 60% din totalul cheltuielilor de functionare a metroului, iar tendinta este aceea ca ponderea subventiei in acoperirea cheltuielilor sa se diminueze pana catre limita de 50%, precizeaza compania.

Pe de alta parte, Metrorex arata ca in Romania pretul calatoriei cu metroul este unul foarte mic comparativ cu alte state europene. Astfel, daca la Bucuresti pretul actual la calatoria cu metroul este de circa 30 eurocenti/calatorie, in Budapesta tariful este de 1 euro, in Barcelona – de 1,35 euro, in Madrid – de 2 euro, in Berlin – de 2,10 euro, iar in Londra – de 4,7 euro.

Magda SEVERIN

 

  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.