Metroul si trenul se scumpesc din august, RATB mai rezista

 

Pretul calatoriei cu trenul si metroul va creste cu 8-10% din luna august, potrivit reprezentantilor celor doua institutii, ei avand ok-ul parafat in memorandumul cu FMI, care stabileste ca legislatia trebuie modificata in asa fel incat majorarea costului biletelor sa nu se va mai faca in functie de inflatie, ci prin ordin al ministrului Transporturilor. RATB mentine neschimbat de peste 3 ani costul calatoriei cu autobuzul, troleibuzul si tramvaiul, desi conducerea institutiei a solicitat din toamna anului trecut Consiliului General o majorare de 40%.

 

La Metrorex, procentul de majorare a pretului biletelor va fi cuprins intre 8 si 10%. In prezent, o cartela cu doua calatorii costa 3 lei, iar ultima scumpire a avut loc in septembrie 2010, cand, in limita modificarii indicelui preturilor de consum de 108,12% aferent perioadei martie 2009 – iulie 2010, pretul biletelor a crescut cu 8 procente.

La CFR Calatori, care si-a cuprins deja in buget majorarea de pret, cresterea va fi de 10%. Ultima scumpire, de 10%, a fost operata in 20 septembrie 2010, desi indicele de inflatie inregistrat din septembrie 2007 (data precedentei majorari) si pana atunci a fost 122,65%.

RATB mentine inca neschimbat costul calatoriei cu autobuzul, troleibuzul si tramvaiul. Iar asta nu pentru ca n-ar vrea conducerea Regiei, ci pentru ca o asemenea solicitare nu a fost luata in considerare pana acum de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. “Avem, intr-adevar, o astfel de cerere, inca din toamna, si e perfect justificata: de peste 3 ani nu s-a mai marit costul biletului. Mai precis, din februarie 2008, iar noi suntem in mai 2011. Nu s-a modificat tariful in conditiile in care, in tara, in orasele mai mici, cu alte mijloace de transport in comun si fara investitii pentru care s` suporti amortizarea, pretul calatoriei ajunge si la 2 lei. Iar asta in conditiile in care nu au calitatea mijloacelor de transport pe care le avem noi, si nici nu au pentru dezvoltare sume atat de fabuloase incat sa incerce sa puna deoparte niste banuti si sa-i investeasca in altceva”, a declarat pentru ZIUA CARGO Adrian Crit, directorul general al RATB. Costul unei calatorii cu mijloacele RATB este de 1,3 lei.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.