Ministrul Muncii admite că au încetat 875.000 de contracte

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, admite că au încetat peste 875.000 de contracte de muncă, până pe 15 iulie, începând cu 16 mar­tie, când președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență (pe care a prelungit-o până pe 16 mai, perioadă în care angajații din sectorul privat au fost siliți să stea acasă, primind șomaj tehnic). 

Ministerul Muncii nu a mai publicat, din data de 28 mai, numărul contractelor încetate, așa cum a procedat în fiecare zi din cele două luni de stare de urgență, ci doar pe cel al contractelor suspendate.

Practic, în numai o lună și jumătate (1 iunie – 15 iulie), numărul acestora aproape s-a dublat.

Întrebată despre această situație, Violeta Alexandru a evitat, în seara de 31 iulie, la briefingul de la sfârșitul ședinței de Guvern, să spună câte contracte sunt încetate până la această dată.

Ministrul Muncii a precizat însă că nu sunt tot atâția șomeri, deoarece mulți dintre românii în cauză aveau mai multe contracte. Mai precis, în evidențele ministerului figurează doar 600 de foști angajați activi care nu mai au niciun contract de muncă.

Iată declarația ministrului Violeta Alexandru:

„Cifra pe care trebuie s-o rețineți este cifra de 5.581.000 de persoane, care sunt astăzi angajații activi. Ceea ce dumneavoastră menționați ca fiind oameni fără loc de muncă sunt de fapt contracte. Nu e același lucru. Contract poate să aibă o persoană, unul… sau o persoană poate să aibă unul sau mai multe contracte.

În evidențele Inspecției Muncii – și vă putem pune cifrele la dispoziție în acest moment – apar 600, repet, 600 de foști angajați activi care astăzi figurează ca nemaiavând niciun contract de muncă activ.

Ceea ce nu înseamnă că aceste cifre nu sunt în evoluție și că nu pot avea oportunitatea, având în vedere noile măsuri pe care Guvernul Ludovic Orban le pune, iată, rapid în aplicare, că nu își pot găsi un loc de muncă.

Nu confundați între contracte de muncă și angajați activi. Angajat activ înseamnă cifra pe care v-am spus-o 5,58 de milioane și puțin, sunt în evoluţie de la o zi la alta. Dumneavoastră faceți trimitere la contracte și menționați o cifră care nu are legătură cu angajații activi!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.