Ministrul Transporturilor, la reuniunea de la Zagreb

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a participat în perioada 3-4 septembrie la Zagreb, în Croația, la o întâlnire cu omologii săi din Republica Finlanda și Republica Croația, pentru pregătirea programul comun de lucru al Trio-ului de Președinții, document ce urmează să fie prezentat până la sfârșitul acestui an.

foto: Arhivă

Ministrul Lucian Șova i-a informat pe omologii săi, Oleg BUTKOVIC, ministrul Mării, Transporturilor și Infrastructurii din Croația și Anne Berner, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Finlanda, despre stadiul pregătirii pentru preluarea președinției Consiliului și a prezentat obiectivele și prioritățile din domeniul transporturilor, pe perioada exercitării președinției române. Totodată, au fost menționate evenimentele planificate în România în acea perioadă.

Negocierile legate de legislația din domeniul serviciilor de transport în vederea creșterii  eficienței acestora, se vor desfășura in continuare pornind de la  existența unei concurențe reale și a unui cadru de reglementare suplu, orientat către nevoile pieței, care să nu fie îngrădit de bariere administrative nejustificate. Prioritatea va fi continuarea negocierii Pachetelor privind mobilitatea, în vederea atingerii unui compromis echilibrat pe marginea propunerilor”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Astfel, în domeniul transportului terestru, președinția română va încerca să identifice  soluțiile pentru asigurarea unei funcționări mai eficiente a Pieței Unice, pentru asigurarea unui echilibru adecvat între îmbunătățirea condițiilor de lucru, reducerea sarcinilor administrative și aplicarea legislației. Se dorește să se ajungă la un compromis în dosarele privind: accesul la ocupația de operator de transport rutier și accesul la piața transporturilor rutiere de marfă, detașarea lucrătorilor în transportul rutier, legislația socială în transportul rutier și vehicule închiriate.

În a doua parte a mandatului, se va avea în vedere și posibilitatea avansării negocierilor în privința propunerii privind drepturile pasagerilor care circulă pe calea ferată. România va acorda o atenție deosebită și inițiativelor care vizează îmbunătățirea siguranței rutiere.

Dezvoltarea transportului intermodal, prin revizuirea Directivei 92/106/CE privind transportul combinat, este un bun prilej pentru stabilirea unor măsuri de sprijin al acestui tip de transport cu impact direct asupra industriei și dezvoltării infrastructurii.

De asemenea, președinția română va continua activitatea derulată de Austria privind promovarea vehiculelor nepoluante. România va avansa discuțiile pe dosarul privind informațiile electronice în cadrul transportului de mărfuri.

România va avea în vedere, de asemenea, avansarea negocierilor privind regulamentul ”smart TEN-T” care are ca scop fluidizarea procesului de realizare a proiectelor de infrastructură.

În elaborarea Programului comun de lucru al Trio-ului România – Finlanda – Croația, România propune ca abordare generală promovarea cu prioritate a politicilor orientate spre cetățeni.

Președinția Consiliului UE este cel mai important proiect național după aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.