Mircea Geoana este sceptic in privinta termenului din martie pentru Schengen

 

Presedintele Senatului, social-democratul Mircea Geoana, semnaleaza riscul ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 pentru aderarea la spatiul Schengen printr-o serie de amanari sine die si subliniaza necesitatea ca autoritatile de la Bucuresti sa demonstreze Europei ca sunt capabile de un parteneriat serios.

 

\”Cu toate ca rezultatul de ieri (vineri, 28 ianuarie, n.r.) este un semnal imbucurator, trebuie sa fim lucizi si sa realizam ca nu am primit inca acceptul tuturor partenerilor europeni pentru a adera la Schengen, iar termenul de martie 2011 este mult prea apropiat ca sa ne putem permite sa ne relaxam eforturile. De aceea, vreau sa atrag atentia cat se poate de serios asupra riscului ca Romania sa rateze termenul de martie 2011 printr-o serie de amanari sine die. Acest scenariu ar aduce prejudicii majore Romaniei si este o situatie pe care trebuie sa o evitam cu orice pret, intrucat ne-ar decredibiliza profund pe scena internationala. Cred ca eforturile tuturor actorilor politici si institutionali trebuie sa se indrepte spre obtinerea acordului partenerilor europeni, mai curand decat sa ne bucuram la fiecare mica victorie de etapa\”, afirma Mircea Geoana, intr-un comunicat dat publicitatii sambata.

El mentioneaza ca trebuie facute \”eforturi uriase\” din punct de vedere politic, sa se mobilizeze toate fortele pentru a-i convinge pe partenerii europeni \”ca ne vom tine de cuvant si ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este in interesul intregii Uniuni, contribuind la asigurarea securitatii frontierelor sale externe\”. \”Partenerii europeni au nevoie de garantii ca Romania isi va indeplini obligatiile odata ce va deveni membru al Spatiului Schengen. Trebuie sa dovedim ca suntem un partener serios, trebuie sa lasam deoparte jocuri politice si dispute interne pentru a atinge acest obiectiv national. Beneficiarii principali ai aderarii la Spatiul Schengen sunt cetatenii Romaniei. De aceea, va asigur ca Senatul Romaniei va continua sa depuna toate eforturile pentru ca Romania sa adere la Spatiul Schengen la data stabilita, martie 2011\”, conchide presedintele Senatului.

Romania a incheiat procesul de evaluare tehnica pentru aderarea la spatiul Schengen odata cu adoptarea, vineri, la Bruxelles a raportului privind punerea in practica a sistemelor SIS/SIRENE. Raportul, adoptat de expertii din Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL), arata ca implementarea in Romania a sistemelor SIS si SIRENE este realizata in conformitate cu acquis-ul Schengen.

Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate, urmand a fi discutate in viitorul grup de evaluare Schengen (Sch-Eval). Potrivit secretarului de stat in MAI si sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, aceasta constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere impreuna la Spatiul Schengen. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.