Modificarea Codului aerian civil

 

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a lansat in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, textul proiectului de ordonanta referitor la modificarea si completarea OG nr. 29/1997 privind Codul aerian civil. Propunerile/observatiile celor interesati pot fi transmise, pana la data de 28 iulie, pe adresa MTI, Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, Bucuresti – Serviciul Relatii cu Parlamentul, Sindicatele, Patronatele si Organizatiile Neguvernamentale, tel/fax 021 – 319.61.29, e-mail: dialog.social@mt.ro.

 

In motivatie se arata ca OG nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, republicata, a fost modificata si completata prin Legea nr. 399/2005, insa Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene in Comunitate, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L293 din 31.10.2008, a introdus termenul de licenta de operare. Prin acesta se intelege documentul prin care un stat membru al UE acorda unui transportator aerian dreptul de a opera servicii aeriene. Termenul are, practic, aceeasi acceptiune ca si cel de licenta de transport aerian utilizat in Codul aerian civil al Romaniei.

In conformitate cu prevederile Codului aerian civil, activitatile specifice domeniului securitatii aeronautice sunt atributul exclusiv al MTI. Conform art. 5 din Codul aerian civil, numai o parte dintre aceste activitati, respectiv inspectia si controlul de securitate aeronautica, pot fi delegate altor organisme tehnice specializate. Pentru realizarea unei concordante intre terminologia utilizata in Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 si Codul aerian civil, se propune modificarea corespunzatoare a actului normativ national, prin eliminarea licentei de transport aerian si utilizarea denumirii comunitare de licenta de operare. Se propune, de asemenea, modificarea art. 5 al Codului aerian civil prin introducerea posibilitatii ca si atributiile MTI in domeniul securitatii aeronautice (elaborare, implementare si supraveghere respectare reglementari interne si internationale specifice) sa poata fi exercitate direct sau prin delegare de competenta si desemnarea unor organisme tehnice specializate. O asemenea delegare ar permite reducerea costurilor aparatului bugetar, se argumenteaza in document.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.