NATO la Bucuresti


 

Bucurestiul gazduieste, incepand de vineri, cea de-a 57-a sesiune Anuala a Adunarii Parlamentare a NATO, ce se va desfasura la Palatul Parlamentului, pana in 10 octombrie, unde sunt asteptati peste 400 de delegati si cateva sute de jurnalisti. Traficul rutier va fi ingreunat in oras in tot week-endul, intrucat evenimentul va beneficia de masuri de securitate de nivelul adunarilor parlamentare. Iar cum insotitorii delegatilor vor avea un program special la Sinaia, va fi si DN1 impanat cu girofaruri.

 

Vor fi asigurate masuri specifice de securitate in zona Aeroportului International “Henri Coanda”, pe traseele de deplasare, pentru spatiile de cazare a participantilor si in zonele de desfasurare a activitatilor oficiale. De asemenea, s-a stabilit mentinerea nivelului de alerta terorista, astfel incat acesta va ramane la nivelul \”PRECAUT\” si in intervalul 7-10 octombrie.

Delegatii la Adunarea Parlamentara a NATO sunt invitati, duminica, la o receptie la Opera Nationala Bucuresti, unde va fi pus in scena spectacolul \”Don Quijote-Made in Romania\” in care va juca actorul Dan Puric.

Sambata vor fi organizate de Camera Deputatilor doua dineuri, unul pentru sefii delegatiilor de la Adunarea Parlamentara NATO si unul pentru secretarii delegatiilor. Insotitorii delegatilor la Adunarea Parlamentara a NATO vor avea un program special la Sinaia si Bucuresti, de organizarea caruia se va ocupa Senatul.

Pentru organizarea Adunarii Parlamentare a NATO au fost cheltuiti aproape 10 milioane de lei, potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu. Astfel, Guvernul a suplimentat in luna mai, pentru acest eveniment, cu 11.037.000 de lei bugetul Senatului, iar pe cel al Camerei Deputatilor – cu 12.086.000 de lei. Din suma alocata Camerei, pana in prezent au fost folositi 9.965.000 de lei, urmand ca 1.200.000 de lei sa fie cheltuiti pe utilitati, compartimentari, inchirieri de autobuze, doua mese de protocol si alte lucruri menite sa \”satisfaca cerintele de organizare a acestui eveniment\”.

 

8 microbuze Mercedes pentru delegati

Barbu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca printre cele mai importante investitii realizate pana in prezent – achizitionarea unor sisteme de aer conditionat, de iluminat si ceasoficare, precum si reamenajarea unor grupuri sanitare – se numara achizitionarea a 8 microbuze Mercedes, cu care delegatii vor fi transportati de la hotelurile la care sunt cazati la Parlament. Microbuzele au costat 1.900.000 de lei, iar reparatiile de la cele 7 cabine de traduceri cu posibilitate de traducere in 8 limbi si cele 10 instalatii de aer conditionat au costat 143.000 de lei cu TVA.

Pentru acest eveniment, sala de plen a Camerei a fost dotata cu sistem de ceasoficare, microfoane pentru fiecare loc si un nou sistem de iluminat controlat prin intermediul unui calculator. In plus, participantii la Adunarea NATO vor putea accesa internetul in trei zone de internet cafe. Delegatii nu vor beneficia de meniuri speciale, ei urmand sa plateasca pentru ceea ce vor manca. Totusi, Camera Deputatilor va oferi doua dineuri pentru sefii de delegatii, iar Senatul va organiza o receptie. In plus, Barbu a mentionat ca, in fine, 3 participanti la eveniment, care au alergii alimentare, vor beneficia de meniuri speciale.

Ca masuri de securitate a participantilor la eveniment, Barbu a spus ca se va recurge, in general, la eliberari de intersectii pe traseu, iar invitatii speciali vor avea masini insotitoare. La sosirea la Parlament, microbuzele care asigura transportul delegatilor de la hoteluri vor fi verificate cu caini specializati.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.