Nedeclararea la granita a sumelor de peste 10.000 euro se va pedepsi cu inchisoarea

Persoanele fizice care trec granita fara sa declare la vama ca detin asupra lor o suma egala sau mai mare de 10.000 euro risca inchisoarea de la 2 la 7 ani – si nu amenda de 3.000-8.000 lei si confiscarea banilor, ca pana acum -, potrivit proiectului ordonantei de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern in sedinta miercurea viitoare.

Numerarul nedeclarat in scris va fi in continuare confiscat de catre autoritati. \”Neindeplinirea de catre persoanele fizice care trec frontiera a obligatiei de declarare in scris, la autoritatea vamala, a numerarului in valuta si/sau in moneda nationala care este egal sau depaseste limita de 10.000 euro, aflat asupra lor, in mijloacele de transport ori in bagajele insotite sau neinsotite, precum si in colete, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi\”, se arata in document.

Daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei, in cazul produselor supuse accizelor, si mai mare de 40.000 lei, in cazul celorlalte bunuri sau marfuri, instrainarea sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal vor constitui infractiuni de contrabanda.

Acelasi regim va fi aplicat si pentru colectarea, detinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea si vanzarea bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscand insa ca acestea provin din contrabanda sau vor fi utilizate in acest scop.

\”Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor de politie judiciara si a organelor fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a controla mijloacele de transport in orice locuri unde pot fi depozitate sau ascunse bunuri sau marfuri care trebuie plasate sub un regim vamal. In acest scop, personalul de deservire al mijloacelor de transport si conducatorii autovehiculelor sunt obligati, sa faca accesibile controlului locurile indicate de organele competente. Cand acestia refuza sau nu sunt in masura sa efectueze demontarile necesare, operatiunile se realizeaza direct de catre organele competente sau cu sprijinul personalului de specialitate\”, se mai arata in document.

Autoritatile vor crea si o baza de date comuna pentru aplicarea contraventiilor la regimul vamal, in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.