Netcity in toata tara. Guvernul interzice cablurile aeriene

 

Guvernul a interzis, in sedinta de miercuri, montarea supraterana pe domeniul public a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun si automate pentru semnalizare rutiera. Aceste cabluri trebuie amplasate in subteran, dupa modelul NetCity – proiect initiat de fostul primar general Adriean Videanu si derulat in prezent de municipalitatea Bucurestilor printr-un parteneriat public-privat.

 

Initiat de Ministerul Dezvoltarii, proiectul aprobat miercuri de Executiv modifica si completeaza Anexa 1 la HG nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism. \”Lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor se executa in varianta de amplasare subterana. Se interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun, automate pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura. Montarea acestor echipamente se va executa in varianta de amplasare subterana ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/constructiilor. Retelele edilitare amplasate subteran vor fi semnalate prin markeri distinctivi\”, precizeaza Ministerul Dezvoltarii.

Modificarile operate mai prevad interzicerea amplasarii retelelor edilitare pe stalpi de iluminat public si de distributie a curentului electric, pe plantatii de aliniament, pe elemente de fatada ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de aceasta natura. Documentatiile tehnice elaborate pentru obiective de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, vor prevedea in mod obligatoriu canale subterane in vederea amplasarii retelelor edilitare. Prevederile se vor aplica inclusiv obiectivelor de investitii ale caror studii de prefezabilitate si/sau studii de fezabilitate sunt in curs de elaborare la data intrarii in vigoare a acestor modificari.

 

Modelul Videanu

In Bucuresti, se afla in derulare un asemenea proiect, denumit NetCity, realizat de municipalitate printr-un parteneriat public-privat, incheiat pe vremea cand Adriean Videanu era primar general. Practic, se introduc in subteran toate retelele de telecomunicatii. «Canalizatia retelei Netcity este o alternativa viabila pentru reamplasarea in subteran a retelelor de comunicatii electronice, montate aerian, pe stalpi, copaci, garduri, gradini, situatie care, in afara de faptul ca este ilegala, realizeaza un atentat la estetica orasului, dar prezinta si un grad de pericol pentru siguranta cetatenilor. Din acest motiv, am intreprins si vom intreprinde, ca autoritate locala, actiuni concrete de desfiintare a cablurilor si echipamentelor nefunctionale si desfiintarea retelelor aeriene care trebuie reamplasate de catre operatorii de retele electronice in canalizatia Netcity, asigurandu-se continuitatea acestor servicii catre populatie », ne-a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Etapa pilot a proiectului a inceput in 30 iunie 2008, si a constat in realizarea a 12 km de canalizatie principala si 3 km de canalizatie secundara. Zona pilot a cuprins Piata Universitatii, zona Biserica Anglicana, Str. Tunari – Alecu Russo, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Dimitrie Cantemir, Str. Bibescu Voda, Splaiul Independentei si Str. Halelor si, partial, anumite tronsoane de pe Bd. Unirii, Bd. Regina Maria, Aleea Dealul Mitropoliei, Str. Radu Voda. Reteaua a intrat in exploatare in iunie 2009, iar cablurile aeriene din aceasta zona au fost dezafectate pana in luna august a aceluiasi an. Urmatoarea zona de canalizatie Netcity a fost Calea Mosilor – Carol I – Hristo Botev- str. Sfanta Vineri, Str. Toamnei – Str. Academiei Bd. Dimitrie Cantemir- Bd. Tineretului – Calea Vacaresti – Sos Mihai Bravu (Bucur Obor) – Sos. Stefan cel Mare – Calea Floreasca – Bd. Dimitrie Pompei – Sos Petricani – Sos. Fabrica de Glucoza – Str. Gara Herastrau – Sos Pipera. «Ne aflam in desfasurarea etapei I a proiectului, care are o lungime de aproximativ 900 de km, (din care 300 de km retea principala si 600 de km retea distributie). Lucrarile au inceput in luna septembrie 2009, iar la sfarsitul lunii iunie 2010 erau realizati 70 km, pana la sfarsitul lui decembrie 2010 inca 155 km, iar pana in luna mai anul acesta, alti 75 km. Cei 600 de km de retea de distributie din prima etapa vor fi finalizati pana la sfarsitul anului 2012 », ne-a precizat Oprescu.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.