Noi concesiuni petroliere in Marea Neagra, catre Lukoil-Vanco International

 

Guvernul a aprobat, miercuri, doua Acorduri petroliere pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetre romanesti din Marea Neagra, de cate 1.000 kmp, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si asocierea de firme Lukoil Overseas Atash BV (Rusia) – Vanco International Ltd (SUA). Executivul a aprobat recent 10 concesiuni petroliere pentru diferite perimetre din platoul continental al Marii Negre.

In cazul noilor acorduri aprobate, valoarea investitiilor in primii trei ani se ridica la 75 de milioane de dolari, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa, in urmatorii doi ani, investitiile sa continue cu sume cuprinse intre 80 si 160 milioane de dolari. Lukoil detine 80% din consortiul care a castigat concesiunea pentru explorarea perimetrelor Rapsodia Est si Trident, aflate la 60-100 km de coasta. Restul de 20% din consortiu este detinut de o companie americana, Vanco International.

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate recent de Guvern, firmele care deruleaza lucrari de foraje si prospectiuni submarine in platoul continental romanesc al Marii Negre sunt scutite de obligatia de a obtine autorizatie de construire. Este vorba despre OMV Petrom (SNP), Exxon, Lukoil, dar si Sterling Resources din Canada, care detine doua concesiuni – perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra. Unul dintre motivele invocate in ordonanta este acela ca autoritatile nu doresc sa impuna companiilor \”un timp suplimentar de asteptare\”, intrucat lucrarile ar trebui incepute in trimestrul II al anului viitor, iar planificarea acestora nu va fi posibila in lipsa acestei decizii.

Anul trecut, ANRM a acordat, prin licitatie, 20 de perimetre pentru explorare, dintre care 5 in Marea Neagra, castigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources si compania Petro Ventures. Anul acesta, Guvernul a avizat incheierea unor astfel de acorduri cu Petromar Resources, AuDAX Resources, Petro Ventures Europe, Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.