Nou acord petrolier aprobat de Guvern

 

Guvernul a aprobat, miercuri, un nou acord petrolier de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firma irlandeza Moesia Oil and Gas, pentru un perimetru de aproximativ 1.000 kmp.

Durata acordului petrolier este de 20 ani si prevede ca, in perioada de explorare, valoarea programului obligatoriu de investitii sa fie de aproximativ sase milioane dolari, urmand ca in faza a doua, care depinde de rezultate, valoarea lucrarilor angajate sa fie de minimum patru milioane dolari.

In urma cu o luna, Guvernul a avizat semnarea cu firmele irlandeze Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas a altor 7 acorduri petroliere de exploatare de zacaminte in curs de epuizare, la care Petrom si Romgaz au renuntat. Cele doua firme irlamdeze au fost caracterizate atunci de conducerea ANRM drept \”specializate in cresterea gradului de recuperare din zacamintele vechi\”.

In ultimele doua luni, Executivul a aprobat 12 concesiuni petroliere pentru diferite perimetre din platoul continental al Marii Negre, cele mai recente – doua – fiind pentru explorarea, dezvoltarea si exploatarea a cate 1.000 kmp de catre asocierea de firme Lukoil Overseas Atash BV (Rusia) – Vanco International Ltd (SUA).

Alexandru Patruti, presedintele ANRM, sustine ca unul dintre principalele obiective strategice este de a stopa declinul natural al productiilor nationale de titei si gaze, prin intensificarea activitatilor de explorare pentru gasirea de noi zacaminte si cresterea factorului de recuperare din zacamintele vechi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.