O furtuna geomagnetica majora a afectat, miercuri, Pamantul

 

Pamantul a fost afectat, miercuri, de o furtuna geomagnetica majora, cauzata de o ejectie solara de masa, cu efecte industriale asupra cablurilor de curent electric si cu urmari neplacute si asupra organismului fiintelor vii, atunci cand indicele KP al campului magnetic terestru depaseste 5, acum fiind de 6, a anuntat Cristiana Dumitrache, seful Sectiei de astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane.

\”S-a constatat ca furtunile mici si medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arata ca furtunile actioneaza asupra hipotalamusului si ca modifica proportia elementelor componente din sange. Poti fi sanatos, iar aceste modificari tot au loc\”, a mai spus Cristiana Dumitrache, adaugand ca \”poti sa stai si in buncar, ca tot nu ai cum scapa de o furtuna geomagnetica mare\”, a explicat astronomul.

Cristiana Dumitrache a precizat ca ultima furtuna geomagnetica majora, de indice 7, a fost pe 5 aprilie a.c., fiind considerata una dintre cele mai puternice ale anului. Actuala ejectie de masa, pornita de pe Soare in noaptea trecuta, este a doua, dupa cea de pe 1 august, care a fost de intensitate mica.

NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialistii au denumit-o \”tsunami solar\”, asupra Pamantului, semnaland si ejectia solara inregistrata miercuri.

O furtuna solara mult mai puternica a avut loc la sfarsitul lunii august 1859. Cunoscuta sub numele de “Carrington Event”, dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stalpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. Astronomii afirma ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfarsitul anului 2012. In astfel de perioade, scutul magnetic al Pamantului este afectat, iar nivelul radiatiilor solare ar creste.

Potrivit sefului Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, de anul viitor ne putem astepta la ejectii de masa mai dese si mai puternice, la furtuni geomagnetice indreptate spre Pamant, aproximativ cateva pe zi, cum, de altfel, au fost in fiecare ciclu solar. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.