Ontanu interzice reclama pe blocurile reabilitate termic

Asociatiile de proprietari din blocurile reabilitate termic nu au voie sa monteze schelete publicitare pe imobil, conform deciziei primarului Neculai Ontanu, care este hotarat sa protejeze investitiile si confortul locatarilor. In caz contrar, asociatiile in cauza risca amenzi contraventionale de pana la 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).

Edilul Sectorului 2 al Capitalei a hotarat sa interzica total montarea de reclame si sanctionarea drastica a celor care nu se conformeaza acestei decizii. Argumentul sau forte este prevenirea distrugerii termosistemului celor 265 de blocuri cuprinse in programul de reabilitare termica. “Amplasarea suporturilor pentru fixarea reclamelor de orice fel sau a echipamentelor electrice si electronice ale diverselor firme, indiferent ca sunt pe fatade sau pe terase, duce la distrugerea ireparabila si compromiterea izolarii termice a blocurilor, producand pierderea caldurii din imobile si aparitia igrasiei. Sunt hotarat sa lupt prin toate mijloacele pentru reusita programului de reabilitare termica a blocurilor, masura prin intermediul careia, printre alte avantaje foarte importante, se asigura scaderea facturilor de incalzire cu pana la 50% pe timpul iernii”, ne-a declarat Neculai Ontanu.

In acest sens, primarul Sectorului 2 a dispus directiilor de control din subordine sa verifice pe teren fiecare bloc cuprins in programul de reabilitare termica si sa aplice maximul de amenzi contraventionale celor care nu conformeaza deciziei sale. Desigur, acolo unde este cazul, inspectorii primariei vor trece la desfiintarea, de indata, a tuturor reclamelor si echipamentelor suplimentare montate pe imobile. “Toate blocurile la care se fac eforturi deosebite din partea Primariei Sectorului 2 pentru cresterea confortului termic al bucurestenilor vor fi monitorizate permanent pentru respectarea acestei masuri”, a anuntat Ontanu.

Peste 900 de asociatii inscrise la anvelopare

Facilitatile oferite de primarul Ontanu la reabilitarea termica au atras o avalansa de bucuresteni interesati sa se inscrie in Programul local multianual de crestere a performantelor energetice. In acest moment, s-a atins numarul-record de 900 de asociatii de proprietari din Sectorul 2, ceea ce inseamna ca Administratia locala are cel mai avansat program de reabilitare termica din tara. Concret, in program, sunt cuprinse deja 37.214 apartamente, din care 1.577 sunt finalizate, 6.610 apartamente sunt in stadiul de finalizare a executiei, 11.367 de apartamente vor intra in reabilitare anul acesta, iar 17.660 sunt programate pentru anul 2011. “In acest an, inregistram la Primaria Sectorului 2 cate 15 cereri pe zi din partea celor care doresc sa aiba caldura multa in apartamente si intretinerea foarte mica. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, primeam documentele de la 2-3 asociatii de proprietari pe saptamana”, ne-a declarat Ontanu.

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, primarul a decis ca partea de 20% din costul reabilitarii termice, ce revine locatarilor, sa fie suportata din bugetul local, astfel incat acestia sa nu plateasca un leu pentru anveloparea cladirilor. Mai mult, edilul a decis ca, pentru cresterea confortului termic din apartamente, toti cei care doresc sa isi inchida balcoanele cu tamplarie din PVC si geam termopan sa beneficieze gratuit de asemenea facilitati.

264 de blocuri in lucru anul acesta

In prezent, pe raza Sectorului 2 se afla in reabilitare termica, in diverse faze de executie, 117 blocuri, iar la alte 147 lucrarile urmeaza sa fie demarate in curand. Tot in cursul acestui an va fi realizata documentatia tehnica pentru 250 de blocuri ce urmeaza sa intre in executie pe parcursul lui 2011. Primarul Neculai Ontanu i-a invitat la primarie pe presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari din blocurile finalizate sau in curs de finalizare, pe constructorii si pe dirigintii de santier, pentru a discuta deschis daca exista probleme cu care se confrunta. Nu numai ca nu sunt probleme, dar implicarea directa a primarului Ontanu a dus la accelerarea ritmului lucrarilor, la respectarea de catre constructori a documentatiei tehnice si a calitatii lucrarilor, au spus reprezentantii asociatiilor de proprietari. In plus, ei au marturisit ca, de cand li s-au reabilitat blocurile in care locuiesc, confortul termic a crescut, iar costul facturilor la intretinere a scazut considerabil, intre 40 si 60%. Unii dintre administratori au tinut chiar sa impartaseasca si celorlalti secretul costurilor reduse la factura de energie termica: un reglaj optim al vanelor din subsol, dublat de montarea repartitoarelor de caldura in apartamente. Astfel, la unul dintre blocurile reabilitate de pe soseaua Colentina, factura la intretinere in luna decembrie 2009 pentru un apartament de trei camere a fost de numai 220 lei, cu 60% mai putin decat cea din decembrie 2008, cand s-au achitat 570 lei.

Neculai Ontanu le-a atras atentia constructorilor si dirigintilor de santier sa respecte documentatiile de executie, termenele prevazute in grafice si, mai cu seama, calitatea executiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.