Oprescu construieste 13 crese si 20 de gradinite in Bucuresti

 

Primarul general Sorin Oprescu are in constructie 13 crese ce vor fi deschise anul viitor in Bucuresti, in cadrul proiectului \”Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine\”, finantat din fonduri europene si derulat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB). In plus, edilul a obtinut de la Banca Europeana de Investitii 40 de milioane de euro pentru construirea a 20 de gradinite.

Miercuri, Sorin Oprescu a vizitat doua dintre cele 13 crese, aflate in curs de amenajare intr-o cladire din Sectorul 5. Ele sunt rezultatul unei colaborari intre Primaria Municipiului Bucuresti, prin DGASMB, si Consiliul Local al sectorului 5, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5, care a pus la dispozitie imobilul situat pe Aleea Tarcului nr. 5A, la intersectia cu strada Baciului. Imobilul este compus din doua corpuri, in care vor functiona cresele \”Aurora\” si \”Ariel\”, pentru copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani si ai caror mame se vor intoarce pe piata muncii.

Potrivit edilului-sef, personalul care va deservi cele doua crese, unde vor fi cazati pe timpul zilei 120 de copii, va fi angajat de Primaria Sectorului 5, fiind vorba de 84 de persoane – personal specializat si administrativ. “Cele doua crese arata mai mult decat civilizat, iar programul “Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine” a fost demarat acum cateva luni tocmai pentru ca, la nivelul Capitalei, este nevoie de astfel de institutii. Primaria Municipiului Bucuresti a dorit sa infiinteze cele doua crese luand in calcul faptul ca, in aceasta zona, nu exista nicio facilitate de ingrijire a copiilor foarte mici, desi zona este una masiv populata si cu destul de multe probleme de ordin economic si social. Incercam sa le finalizam cat mai repede si pe celelelte 11 crese incluse in program, pentru a acoperi necesarul de locuri pentru cei mici”, a declarat primarul general. Cel mai probabil, acestea vor fi gata spre sfarsitul anului viitor, probabil in lunile septembrie sau octombrie.

Investitia Primariei Capitalei pentru infiintarea acestor crese este de aproximativ 100.000 de euro, suma care include reabilitari ale spatiului, dotarea initiala propriu-zisa si obtinerea avizelor de functionare. Bugetul total al proiectului derulat prin DGASMB este de 16.423.602, bani obtinuti din fonduri europene. Rezultatele asteptate prin derularea acestui program sunt, pe langa construirea celor 13 crese, infiintarea a doua unitati mobile si echipate, precum si realizarea unor programe de formare in domeniul educatiei timpurii. In total vor fi reintegrate pe piata muncii 780 de personae, dintre care 173 calificate/recalificate si 205 specializate in diferite componente ale educatiei timpurii.   

Sorin Oprescu mai are in proiect construirea a 20 de gradinite, tot cu fonduri externe. \”BEI a prelungit perioada de acordare a creditelor, alocand si o suma de 40 milioane de euro pentru construirea a 20 de gradinite. Incercam sa le facem si pe acestea, pentru ca necesarul este foarte mare, de aproximativ 11.200 de locuri\”, a precizat Oprescu, adaugand ca deja au fost stabilite punctual zonele de aglomeratie urbana din sectoare unde se inregistreaza un numar sporit de copii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.