Oprescu la Viena, dupa secretul investitiilor de succes

Sorin Oprescu se afla intr-o vizita de lucru in Austria, de unde spera sa obtina, cu sprijinul primarului Vienei, Michael Haupl, si al viceprimarului Renate Brauner, secretul investitiilor de succes pentru dezvoltarea orasului. Vizita ii va fi intoarsa vineri, la Bucuresti, de doamna viceprimar al Vienei, pentru a pune la punct ultimele detalii ale acordului de colaborare ce va fi semnat de reprezentantii celor doua primarii.

La intalnirea de miercuri, cei doi primari au discutat subiecte de interes comun, cum sunt construirea de parcari subterane si locuinte sociale, dar si probleme punctuale. Avand in vedere experienta indelungata a partii austriece, dar si modelul de succes al Primariei din Viena, Sorin Oprescu a fost interesat de modul cum functioneaza Donau Finanz Gmbh&Co KG, societatea de investitii a Municipalitatii din Viena. Sistemul de incalzire si managementul pierderilor, dar si reabilitarea centrului istoric au fost alte subiecte ale intalnirii.

Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Bucurestilor, a avut o intalnire separata cu seful Departamentului de Urbanism al Municipalitatii din Viena. Discutiile s-au axat pe modelul vienez de gestionare a Planului General de Urbanism – cu procedura de emitere a autorizatiei de construire (avize necesare, modele de mari proiecte urbane – cine initiaza, cine coordoneaza, asocieri, parteneriat public-privat etc) si pe modul de organizare a zonei metropolitane.

Salubrizare de tip austriac

Edilul-sef al Bucurestilor a fost interesat sa afle cum este organizat serviciul public de salubrizare la Viena si care sunt tipurile de utilaje mecanizate folosite pentru curatenia stradala. Sorin Oprescu a cerut amanunte despre managementul deseurilor, despre solutiile antiderapante utilizate de partea austriaca, despre tipul de utilaje de deszapezire a trotuarelor, precum si daca exista in dotare utilaje care curata si incarca zapada in acelasi timp, unde se depoziteaza zapada si cum se organizeaza activitatea de deszapezire. In aceasta primavara, Oprescu va scoate la licitatie serviciile de curatenie stradala si de deszapezire pentru toata Capitala, dupa ce, in ultimii 12 ani, contractele incheiate initial cu firmele de salubrizare Urban, REBU, Rosal, Supercom – si de doi ani Romprest – au fost prelungite prin acte aditionale, de catre primariile de sector. \”Licitatia va fi facuta de Primaria Capitalei, iar caietul de sarcini va fi intocmit impreuna cu specialisti de seama ai Uniunii Europene si cu reprezentanti ai celor sase sectoare. Dorinta mea este ca orasul sa fie functional si, cu toata saracia noastra, inteleg ca acest lucru trebuie sa fie facut asa cum trebuie\”, a anuntat Oprescu la ultimul Comandament de deszapezire din aceasta iarna. Primarul general nu a stabilit inca data la care va fi organizata licitatia, insa a precizat ca la aceasta vor participa si firme din tarile europene, avand in vedere ca este vorba de o licitatie internationala. Oprescu a mai spus despre caietele de sarcini ca vor avea capitole atat pentru deszapezire, cat si pentru salubrizare. De asemenea, vor fi particularizate in functie de dimensiunile teritoriale ale fiecarui sector, urmand sa fie preluat modelul european atat in privinta utilajelor, cat si a modului de intocmire a caietelor de sarcini.

Tramvaie ca la Viena

Modul de organizare a sistemului de transport public din Viena a fost un alt punct al discutiei dintre primarii Michael Haupl si Sorin Oprescu. Reamintim ca Primaria Municipiului Bucuresti are in strategie modernizarea flotei de tramvaie prin realizarea unui parteneriat cu un constructor de prestigiu care sa realizeze vagoanele de tramvai la Bucuresti. “Anul trecut s-a incheiat programul de reinnoire a parcului de autobuze al RATB, care a presupus achizitionarea a 1.000 de vehicule Mercedes Citaro. In prezent, pregatim documentatia de atribuire pentru licitatia internationala privind achizitia a 150 de troleibuze. Tot in 2009, la URAC, s-a incheiat modernizarea a 290 de tramvaie V3A. Trebuie sa mentionez un alt eveniment important: omologarea tramvaiului Bucur LF, cu 60% podea coborata, proiectat si produs la RATB-AC. (…) In paralel, ne pregatim pentru participarea in proiectul de infiintare a Autoritatii Metropolitane de Transport, autoritate care a devenit in prezent o necesitate evidenta in vederea realizarii unui transport public modern si eficient”, a anuntat Sorin Oprescu in toamna trecuta, la aniversarea a 100 de ani de existenta a RATB. Cu mijloacele de transport in comun circula zilnic in Bucuresti aproape 3 milioane de calatori – cu tramvaiul, cu troleibuzul si cu autobuzul. Statisticile arata ca 60% din populatia Capitalei utilizeaza aceste mijloace de transport. “Este o zona extrem de importanta, asupra careia este obligatoriu ca administratia locala sa se concentreze, in sensul modernizarii parcului existent si al extinderii traseelor, al prioritizarii anumitor rute cu aflux mai mare de calatori si, nu in ultimul rand, in sensul unei bune sigurante a cetatenilor care zilnic utilizeaza aceste mijloace de transport”, sustine Oprescu.

Spitale AKH la Bucuresti

Spitalele si sistemul sanitar din Viena ar putea fi, de asemenea, un model de succes preluat de Primaria Bucurestilor, este de parere Sorin Oprescu. “Un spital de tipul AKH Viena ar putea fi un proiect in viitorul apropiat, la Bucuresti. Dupa cum se stie, Primaria Viena este unul dintre detinatorii majoritari ai acestui spital binecunoscut in Romania”, a precizat Oprescu. Primarul general si directorul Administratiei Spitalelor, Marius Savu, au avut o intalnire si cu reprezentantii Siemens pentru a discuta despre finalizarea mai rapida a proiectului Coltea.

“Vizita primarului general Sorin Oprescu la Viena se inscrie intr-un plan mai larg de schimb de experienta, care va porni in acest an, pentru a imprumuta modele de succes de rezolvare a problemelor cu care se confrunta Bucurestiul, intr-un timp cat mai scurt si cat mai eficient. In perioada imediat urmatoare, vor sosi la Bucuresti specialisti in toate aceste domenii de dezvoltare a serviciilor publice, pentru a prezenta concret solutiile de rezolvare si pentru a oferi sprijin Primariei Capitalei. In continuarea acestui demers, vineri, 26 februarie, primarul Capitalei va avea o intalnire cu viceprimarul Renate Brauner, la Bucuresti, urmand ca, in scurt timp, cele doua primarii sa incheie si un acord de colaborare concret”, se arata in comunicatul remis redactiei din partea Primariei Capitalei.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.