Oprescu, tinut in sah cu referendumul de catre CGMB

 

Primarul general Sorin Oprescu a convocat pentru marti sedinta de indata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in care sa voteze un numar mai mic de intrebari la referendum decat cele 7 aprobate in 13 aprilie, dar si sa se aprobe suma de 10 milioane de lei necesara organizarii consultarii directe a cetatenilor. Edilul-sef repeta convocarea, dupa ce vinerea trecuta o mare parte dintre consilierii PDL, grup care detine majoritatea in CGMB, au ignorat apelul sau si nu s-au prezentat la sedinta. In lipsa de cvorum, aceasta nu s-a mai tinut. Iata ca, dupa o luna in care nu a facut nimic pentru organizarea referendumului, Oprescu se grabeste sa termine formalitatile pe care i le impune legea, iar consilierii generali ii raspund cu aceeasi moneda.

 

Intr-o declaratie de presa, Oprescu acuza ca “au prea fost multe amanari in legatura cu referendumul, iar aceasta situatie nu mai poate continua”. “Nu mai accept nicio amanare din partea consilierilor PDL, in privinta clarificarii situatiei intrebarilor pentru referendum. Solicit ferm tuturor partidelor politice din Consiliul General, si in special celor care pana acum au amanat si tergiversat rezolvarea acestei situatii, sa isi faca marti timp pentru problemele bucurestenilor. Acum, dupa ce congresul PDL a trecut, nimeni nu mai are nicio scuza. Daca nu se mobilizeaza sa vina la serviciu pentru a asigura cvorumul, atunci ei sunt vinovati de compromiterea acestui referendum!”, reclama el, desi a existat o singura amanare, si aceea mai mult demonstrativa.

Reamintim ca prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a atras atentia inca din 4 mai ca, potrivit Legii nr. 3/2000, primarul general ar fi trebuit sa comunice de indata Presedintelui Tribunalului Bucuresti Hotararea CGMB nr. 63 adoptata in 13 aprilie a.c., prin care s-a stabilit referendumul local, pentru ca acesta sa traga la sorti Presedintele Biroului electoral de circumscriptie. De asemenea, primarul general trebuia sa stabileasca sediul Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti si dotarea acestuia, precum si numirea personalului tehnic auxiliar care sa-l deserveasca. Aceste operatiuni s-a infaptuit abia saptamana trecuta, dupa o luna de la votul CGMB, si dupa ce prefectul i-a atras public atentia lui Oprescu. Tot in atributiile edilului-sef intra si alocarea sumelor necesare organizarii referendumului, precum si comunicarea, de indata, primariilor de sector a HCGMB nr. 63, pentru ca acestea sa reactualizeze listele electorale, sa delimiteze sectiile de votare si sa stabileasca localurilor de vot.

Martea trecuta, Sorin Oprescu s-a intalnit cu liderii grupurilor politice din CGMB si impreuna au stabilit ca data referendumului sa fie declalata cu o saptamana, adica pe 26 iunie in loc de 19, cand are loc una dintre probele examenului de bacalaureat, iar dupa cum se stie, sectiile de votare se organizeaza in scoli. Totodata, s-a stabilit ca sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) sa fie la Palatul Copiilor. Partile au mai convenit reducerea la 4 a numarului de intrebari de la referendum. “Am primit cu satisfactie declaratiile publice ale reprezentantilor PDL din conducerea Consiliului General, care, dupa ce au impus cele 7 intrebari, au acceptat nevoia reducerii si a simplificarii lor. Cu totii am sustinut asta – si eu, si societatea civila, si celelalte partide. Nu sunt partizanul unor intrebari anume, ci a unei solutii de simplificare a consultarii. Vreau ca aceasta consultare, daca are loc, sa fie una serioasa, prin care bucurestenii sa-si exprime opinia in legatura cu organizarea administrativa a Capitalei. Sunt organizator, dar nu pot sa nu tin cont de banii bucurestenilor. Fiecare intrebare in plus inseamna bani in plus – pentru ca fiecare intrebare se pune pe un buletin de vot separat”, conchide primarul general.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.