OUG 2/2020: Guvernul a reintrodus acordarea şomajului tehnic

UPDATE: OUG nr. 2/2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 20 ianuarie. Indemnizațiile se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Cuantumul indemnizațiilor de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Totuși nu poate fi mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut de 4.571 lei, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

Guvernul Ciucă a reintrodus, în ședința din 19 ianuarie, printr-o ordonanță de urgență (OUG), acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii şi liberii profesionişti afectaţi de suspendarea, limitarea sau întreruperea unor activităţi, din cauza situaţiei pandemice.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la brieficgul de presă: „Este acea indemnizaţie de şomaj de 75% din salariul aflat în plată, dar nu mai mult de salariul 75% din salariul mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022″.

Ministrul a precizat că a existat o solicitare în acest sens, din partea partenerilor sociali, în cadrul ședinței Consiliului Naţional Tripartit.

Respectarea prevederii privind acordarea şomajului tehnic va fi monitorizată prin controale efectuate de Inspecţia Muncii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.