OUG privind insolvența, adoptată

Guvernul Dăncilă a modificat și completat în ședința din 27 sepembrie, printr-o ordonanță de urgență (OUG), Legea insolvenței.

Precizările premierului Viorica Dăncilă:

“Avem astăzi pe agendă o ordonanţă de urgenţă care include mai multe măsuri necesare îmbunătăţirii mediului concurenţial şi, implicit, asigurării unui climat de afaceri competitiv în România, care să acorde şanse egale dezvoltării afacerilor. Modificările din legislaţie au rolul de a stopa unele practici abuzive, precum insolvenţele repetate, în scopul de a eluda plata obligaţiilor către parteneri şi la bugetul de stat.

Decizia privind completarea legislaţiei în domeniu a fost luată din cel puţin două considerente. O astfel de practică creează un avantaj neconcurenţial unui agent economic în raport cu partenerii săi, în condiţiile în care acesta nu îşi achită obligaţiile de plată către parteneri şi stat. În acelaşi timp, un astfel de agent economic pune în pericol locurile de muncă ale propriilor angajaţi şi ale angajaţilor partenerilor, evitând să ia măsuri de reorganizare eficiente.

Datele financiare arată că actuala legislaţie trebuie corectată cât mai rapid şi a prezentat ca argument, printre altele, faptul că, în prezent, “peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa.

În aceste condiţii, venim cu un set de reglementări care să facă mai eficientă procedura insolvenţei. Avem în vedere atât asigurarea condiţiilor pentru redresarea firmelor viabile, cât şi protejarea banilor publici prin recuperarea creanţelor la bugetul de stat”.

Precizările ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici:

“ANAF va avea o procedură foarte clară, ca atunci când legea spune că poate să facă anumite lucruri poate să aplice două variante. De această dată cadrul legal e acoperit, iar la nivel de lucru al ANAF lucrurile vor fi clar reglementate pentru a aplica corect procedurile.

Mai exact, angajaţii Fiscului vor trebui să explice motivul economic pentru care aleg să ceară falimentul unei companii sau conversia creanţelor în acţiuni la o companie.

De această dată, cadrul legal primar este acoperit, iar la nivel de procedură de lucru a ANAF lucrurile vor fi foarte clare, pentru a nu mai permite nicio practică incorectă la nivel de funcţionari.

Din păcate, structurile statului au permis o astfel de situaţie, până în prezent, deşi existau clar, în legile de până astăzi, etape foarte clare pentru intrarea în insolvenţă.
Statul român avea foarte multe instrumente legale, care, dacă ar fi fost aplicate, ar fi redus foarte mult numărul de companii care să fi intrat în insolvenţă. Mai mult, statul putea propune, când exista vid legislativ, aşa cum propunem noi astăzi, anumite prevederi legale care să oprească practici de genul plăţii către stat doar a anumitor amenzi, pentru a evita anumite situaţii de blocaj pe acel agent economic, iar statul era cel faţă de care nu se achita absolut nimic de la momentul la care se intra în insolvenţă.
Vreau să vă spuns că Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate, am considerat că cerinţele legale şi constituţionale sunt îndeplinite.

 

Ministerul Justiţiei a fost coiniţiator al ordonanţei de urgenţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.