Pachetul Mobilitate 1, la vot final în Parlamentul European

Pachetul Mobilitate 1 (rutier) intră la vot final, pe 8 iulie, în plenul Parlamentului European. Este nevoie de cel puțin 353 voturi (majoritate absolută) din partea europarlamentarilor și să nu se introducă alte amendamente la versiunea TRAN/a Consiliului.

Miniștri ai transporturilor sau ai externelor din nouă state ale Uniunii Europene au semnat, recent, o scrisoare adresată membrilor Parlamentului European, prin care solicită amendarea Pachetului Mobilitate 1, pentru a lua în considerare concurența loială, obiectivele legate de protecția mediului și noile realități social-economice generate de pandemia COVID-19.

Scrisoarea este semnată de către miniștrii din Bulgaria, Cipru, Estonia, Malta, Letonia, Lituania, Polonia, România și Ungaria.

Miniștri din 9 state UE cer amendarea Pachetului Mobilitate 1

Amintim că, în urmă cu o lună, pe 8 iunie, Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European a adoptat, în a doua lectură, fără niciun amendament, toate cele trei dosare sociale și de acces la piață ale Pachetului Mobilitate 1. 

După adoptare, Pachetul Mobilitate 1 va intra în vigoare la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, însă, primele prevederi vor fi aplicate la 20 de zile – Normele privind timpii de conducere și de odihnă, inclusiv întoarcerea șoferilor în țară, la 3 săptămâni.

Normele privind întoarcerea acasă a camioanelor și alte modificări ale regulilor de acces la piață se vor aplica la 18 luni de la publicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.