Parcarea subterana de la Universitate, la pachet cu piateta

 

Piateta de pe “acoperisul” parcarii subterane de la Universitate va fi amenajata pana in aprilie anul viitor, cand va fi inaugurat parcajul, a anuntat, luni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la premierea castigatorilor concursului de proiectare. Pana atunci, lucrarile exterioare la parcarea pe trei niveluri sunt aproape gata, urmand ca in perioada urmatoare sa fie executate numai in subteran. Parcajul de la Universitate este construit in zona statuilor lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Radulescu si Gheorghe Lazar, care au fost mutate temporar in Parcul Izvor.

\”Cine face parcarea va face si amenajarea spatiului suprateran, potrivit contractului existent, iar in functie de vreme sper ca pana la sfarsitul lunii martie sau aprilie sa fie gata\”, a precizat Sorin Oprescu.

La randul sau, arhitectul-sef al municipalitatii, Gheorghe Patrascu, a spus ca echipa castigatoare – formata din trei arhitecte: o romanca, o italianca si o frantuzoaica – va negocia contractul pentru aceste lucrari cu Primaria Capitalei, urmand ca o parte din amenajare sa fie facuta de firma care a lucrat si la parcarea subterana. Patrascu a mai spus ca proiectul castigator prevede ca zona cu statui sa fie strict pietonala, avand amplasate corpuri de iluminat foarte dese, incat sa nu permita parcarea masinilor. Multi au criticat ideea spunand ca vor fi amplasate tepe in Piata Universitatii.

Spatiul va fi pavat cu \”piatra nobila\” si piatra cubica, iar \”solutia, nefiind una costisitoare, are o alta conceptie, schimba paradigma\”. Proiectul mai include plantarea unor copaci si montarea catorva banci, a precizat arhitectul-sef al Capitalei.

Locul I, care a primit premiu de 60.000 de lei, a avut, in opinia unanima a echipei de jurizare, cel mai simplu proiect, cel mai modern si cu costurile cele mai mici, estimate la 500.000 de euro.

Proiectul de pe locul doi a fost depunctat pentru ca a propus oprirea circulatiei pe Bulevardul Elisabeta, aceasta fiind greu de pus in practica, iar cel de pe locul trei \”nu avea nimic spectaculos, fiind o solutie cuminte\”, potrivit lui Gheorghe Patrascu.

Concursului international de solutii pentru \”Amenajarea Spatiului Suprateran Parcaj Universitate\” a fost organizat de Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania si Filiala Bucuresti a OAR, in perioada 24 august-3 noiembrie. Juriul, format din specialisti din Elvetia, Portugalia, Austria si Romania, a decis castigatorul din 35 de proiecte admise, alte 13 fiind respinse, iar patru descalificate. Oprescu a adaugat ca urmeaza astfel de concursuri de proiecte si pentru Piata Unirii, Piata Romana, Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.