Partii la Brasov pentru romanii care prefera Austria

Premierul Emil Boc a inspectat sambata, la Poiana Brasov, lucrarile de extindere a domeniului schiabil, investitie de aproape 30 de milioane de euro prin care spera ca romanii vor renunta sa mai plece la partiile din Austria. El a fost insotit de Elena Udrea, care a precizat ca zona de schi va fi marita cu 30 de hectare, pe care vor fi montate doua noi instalatii de transport pe cablu, cu 4.000 de turisti/ora. In 2013, Romania va fi organizatorul Festivalului Olimpic European de Tineret. Singurul impediment este lipsa unei autostrazi spre munte, insa premierul este optimist si sustine ca Autostrada Bucuresti-Ploiesti va fi gata in primavara viitoare, iar Ministerul Transporturilor are finalizate documentatiile aferente parteneriatului public-privat pentru tronsonul Comarnic-Brasov.

Termenul de finalizare a lucrarilor de extindere a partiilor este luna mai 2012, insa, potrivit premierului Emil Boc, se va putea schia inca din decembrie pe portiunea marita. “Eu cred ca aici, dupa ce va fi gata – iar dl. primar spune chiar ca in decembrie vom avea darea in folosinta -, tot mai multi romani vor renunta sa mai plece in Austria, vor ramane in Romania si vor veni aici. Eu cred ca peisajul, infrastructura si modul de pregatire sunt cel putin la nivel european, la nivelul Austriei, iar foarte multi romani vor ramane aici in Romania si vor veni aici pentru a-si petrece vacantele sau pentru a petrece un week-end, pentru cei care sunt iubitori de schi. Este o investitie realizata in parteneriat intre primaria Brasov si Guvernul Romaniei. Cei care ne mai intreaba unde sunt banii de investitii, o locatie este aceasta. Ceea ce se intampla aici, investitia acesta de 30 mil euro, explica de ce Romania este, alaturi de Polonia, fruntasa in UE la capitolul bani alocati investitiilor”, a declarat primul-ministru.

Investitia din Poiana Brasov cuprinde extinderea partiilor existente, cu largiri variabile si corectii, statiunea urmand sa aiba in final 24 km de partii intinse pe o suprafata de 80 de hectare. De asemenea, vor fi montate doua noi instalatii de transport pe cablu, cu o capacitate totala de transport de 4.000 de persoane pe ora. Una dintre instalatii, pe partia Ruia, va avea 1,1 km si o capacitate de transport de 2.400 de persoane pe ora. Cea de-a doua instalatie, de pe partia Lupului, va avea 820 m si va putea transporta 1.600 de persoane pe ora. In prezent, capacitatea de transport a instalatiilor existente in Poiana Brasov este de 7.300 de persoane pe ora.

In cadrul proiectului este inclusa si amenajarea unui lac de acumulare si inzapezire, care a fost deja finalizat. Lacul artificial se afla la o altitudine de

1.500 metri si are o capacitate totala de 122.500 mc pentru producerea zapezii artificiale.

Elena Udrea a afirmat ca lucrarile reprezinta cea mai mare investitie facuta de Guvern pentru partii din 1989 si pana in prezent. Costul investitiei este de 30 de milioane de euro, din care Primaria Brasov a alocat 12%. In 2013, Romania va organiza Festivalul Olimpic European de Tineret, si \”trebuie sa aratam ca si noi suntem capabili sa fim gazda evenimentului\”, a mai spus Udrea.

La randul sau, primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a precizat ca si instalatiile pe cablu vor putea fi folosite de turisti inca din aceasta iarna. El a anuntat ca in noiembrie va fi aprobat in Consiliul Local Brasov tariful de transport de cablu, care va fi mentinut la acelasi nivel de anul trecut. Constructorul este in avans cu executia lucrarilor la instalatiile de transport, iar tehnologia ii permite sa monteze un stalp in 7 minute, a mai spus edilul.

Primarul a precizat ca proiectul domeniului schiabil de la Poiana Brasov se incadreaza \”in cele mai exigente competitii internationale de schi\”, astfel ca iubitorii de schi sa nu mai mearga sa schieze in strainatate.

O autostrada spre munte

Singurul impediment este lipsa unei autostrazi spre munte. Premierul este insa optimist si sustine ca Autostrada Bucuresti-Ploiesti va fi gata in primavara viitoare – desi termenul de finalizare este 15 decembrie – , iar Ministerul Transporturilor are finalizate documentatiile aferente parteneriatului public-privat pentru tronsonul Comarnic-Brasov. Ne mai trebuie insa un finantator. “Referitor la infrastructura rutiera, cel tarziu in primavara anului viitor, intreaga Autostrada Bucuresti-Ploiesti va fi data in folosinta. Practic, este gata in decembrie, cu exceptia unui pod extrem de important si care, din nefericire, nu va putea fi finalizat. In rest, este gata. Asta inseamna ca, in primavara viitoare, aprilie cel tarziu, Bucuresti-Ploiesti e terminata. Acum suntem in faza finala cu aprobarea documentatiei la Ministerul Transporturilor pentru ceea ce inseamna Comarnic-Brasov, un proiect mare, de anvergura, construit in parteneriat public-privat, care va da raspuns in materie de infrastructura acestei zone, si care va completa acest peisaj extraordinar cu infrastructura care, repet, devine europeana si poti sa te simti la standarde europene”, a precizat Emil Boc.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.